Συνδεθείτε ή δημιουργήστε ένα λογαριασμό.

Στυλό: όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζετε!

Στυλό: όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζετε!

Πότε εφευρέθηκε το στυλό;

To 1944, δύο φίλοι, o Marcel Bich και ο Edouard Buffard αγόρασαν ένα παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο έξω από το Παρίσι και άρχισαν να κατασκευάζουν εξαρτήματα για μηχανικά μολύβια και πένες. Λίγο αργότερα, θα κατασκέυαζαν το πρώτο στυλό!

Το 1950 ο Μπικ αγοράζει τα δικαιώματα του στυλό διαρκείας από τον Ουγγρο-αργεντινό László Bíró και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου λανσάρει στην αγορά το δικό του στυλό με την επωνυμία Bic, από τα τρία πρώτα γράμματα του επωνύμου . Το τέταρτο γράμμα «h» απαλείφεται, καθώς η προφορά του επωνύμου του στα αγγλικά παραπέμπει σε λέξη που δεν ταιριάζει σε ονομασία προϊόντος!

Πως δουλεύει

To στυλό σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως μια πιο καθαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση της πένας. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι απλός: Το μελάνι που περιέχεται στο σώμα του, μεταφέρεται στο χαρτί μέσω μιας μεταλλικής μπίλιας που βρίσκεται στη μύτη του. Με το χρόνο εξελίχθηκε και από τα στυλό διαρκείας περάσαμε στα Roller και , λίγο αργότερα, στα Gel.

Στυλό διαρκείας

Περιέχουν μελάνι με βάση το λάδι που δεν διαλύεται ακόμα και αν έρθει σε επαφή με νερό. Σε σύγκριση με άλλους τύπους, τα στυλό διαρκείας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια γραφής, ενώ το μελάνι τους στεγνώνει άμεσα χωρίς να αφήνει μουντζούρες. Όμως, χρειάζονται περισσότερη πίεση για να γράψουν και επειδή το μελάνι τους είναι παχύτερο πιθανόν να παρουσιάσουν κενά κατά τη γραφή ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται υπό κλίση. Περιορισμός υπάρχει και στα διαθέσιμα χρώματα αφού στο μελάνι τους δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρωστικές ουσίες ή βαφές.

Στυλό Roller

Περιέχουν μελάνι με βάση το νερό. Το μελάνι είναι πιο λεπτόρρευστο σε σχέση με το μελάνι των διαρκείας, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη και συνεχή ροή μελανιού για ομαλότερη και απαλή γραφή που δε χαράσσει το χαρτί και απαιτεί λιγότερη πίεση κατά το γράψιμο. Επιπλέον, το λεπτότερο μελάνι δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν λεπτότερες μύτες για πιο λεπτομερή γραφή, ενώ η σύσταση του μελανιού επιτρέπει την προσθήκη βαφών, συνεπώς μεγαλύτερη επιλογή σε χρώματα. Όμως έχουν μειονεκτήματα: το λεπτόρρευστο μελάνι τους δε απορροφάται άμεσα από το χαρτί και πιθανόν να προκαλέσει μουντζούρες ή διαρροές, ενώ (λόγω της μεγαλύτερης ροής μελανιού) τελειώνουν γρηγορότερα από τα διαρκείας.

Στυλό Gel

Είναι η εξέλιξη των roller. Περιέχουν μελάνι με βάση το νερό και βιοπολυμερή, σε στερεά όμως μορφή για να αποφεύγονται διαρροές. Στο μελάνι των gel, προστίθενται ευκολότερα αδιαφανείς χρωστικές ουσίες δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής άπειρων χρωματισμών: από παστέλ και ιριδίζοντα μέχρι και μεταλλικά χρώματα. Επειδή το μελάνι των gel είναι πιο παχύ και αδιαφανές από αυτό των roller , η γραφή τους είναι εξαιρετικά φωτεινή και δε ξεθωριάζει γρήγορα ενώ ταυτόχρονα είναι απαλή και ρέει στο χαρτί. Μπορούν να γράψουν υπό κλίση, σε λείες και μη απορροφητικές επιφάνειες αλλά μουντζουρώνουν ευκολότερα λόγω της περιεκτικότητας του μελανιού σε νερό, ενώ η διάρκειά τους είναι συντομότερη.

Κοινά χαρακτηριστικά των στυλό

Πάχος μύτης: Το πάχος της μύτης καθορίζει και το πάχος γραφής. Συνήθως στα στυλό διαρκείας συναντάμε πιο παχιές μύτες , ενώ στα Roller & Gel, λεπτότερες.

Πάχος γραφής: Είναι το πάχος αποτυπώματος του μελανιού στο χαρτί και μετριέται σε mm.

Λαβή: Για λόγους εργονομίας και άνεσης κατά τη γραφή, οι λαβές παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Επιλέξτε κάποιο με λαστιχένια λαβή η οποία δεν κουράζει ενώ ταυτόχρονα παρέχει πιο σταθερό κράτημα.

Διαθέσιμα χρώματα: Συνήθως στα στυλό διαρκείας συναντάμε τα βασικά χρώματα (μπλε, μαύρο, κόκκινο πράσινο). Στα Roller η επιλογή χρωμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ στα Gel συναντάμε μέχρι και ιριδίζοντα ή μεταλλικά χρώματα.

Τύπος κλεισίματος: Ο τρόπος που κλείνει και προστατεύεται. Συνήθως τα Roller διαθέτουν κλείσιμο με καπάκι για να μη στεγνώνουν και να προστατεύονται από τυχόν διαρροές, ενώ το κλείσιμο με κουμπί (Retractable) συναντάται κυρίως στα Gel ώστε να προστατεύεται πλήρως η μύτη τους.

Στέλεχος: Το σώμα (στέλεχος), μπορεί να είναι διαφανές ώστε να φαίνεται η ποσότητα μελανιού που απομένει ή μη διαφανές ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρωματισμού του ή το τύπωμα λογοτύπων.

Βρείτε στο officeplus.gr το στυλό που σας ταιρίαζει ανάμεσα σε χιλιάδες τύπους και χρώματα και στις πιο γνωστές μάρκες.

Δημοσιεύτηκε από Officeplus