Χρήσιμα Άρθρα

Στυλό: όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζετε!

Στυλό στο officeplus.gr

Πότε εφευρέθηκε;

To 1944, δύο φίλοι, o Marcel Bich και ο Edouard Buffard αγόρασαν ένα παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο έξω από το Παρίσι και άρχισαν να κατασκευάζουν εξαρτήματα για μηχανικά μολύβια και πένες. Λίγο αργότερα, θα κατασκεύαζαν το πρώτο στυλό!

Το 1950 ο Μπικ αγοράζει τα δικαιώματα του στυλό διαρκείας από τον Ουγγρο-αργεντινό László Bíró. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου λανσάρει στην αγορά το δικό του στυλό με την επωνυμία Bic, από τα τρία πρώτα γράμματα του επωνύμου . Το τέταρτο γράμμα «h» απαλείφεται, καθώς η προφορά του επωνύμου του στα αγγλικά παραπέμπει σε λέξη που δεν ταιριάζει σε ονομασία προϊόντος!

Σκεφτήκαμε πως μπορεί να χρειάζεσαι: Γραφική ύλη

Πως δουλεύει

To στυλό σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως μια πιο καθαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση της πένας. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι απλός: Το μελάνι που περιέχεται στο σώμα του, μεταφέρεται στο χαρτί μέσω μιας μεταλλικής μπίλιας που βρίσκεται στη μύτη του. Με το χρόνο εξελίχθηκε και από τα στυλό διαρκείας περάσαμε στα Roller. Λίγο αργότερα, κατασκευάστηκαν τα στυλό Gel. Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά τους:

Στυλό διαρκείας

 

Στυλό διαρκείας
Στυλό διαρκείας Uni-ball Laknock

Περιέχουν μελάνι με βάση το λάδι που δεν διαλύεται ακόμα και αν έρθει σε επαφή με νερό. Σε σύγκριση με άλλους τύπους, τα στυλό διαρκείας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια γραφής. Επιπλέον, το μελάνι τους στεγνώνει άμεσα χωρίς να αφήνει μουντζούρες. Όμως χρειάζονται περισσότερη πίεση για να γράψουν και επειδή το μελάνι τους είναι παχύτερο πιθανόν να παρουσιάσουν κενά κατά τη γραφή ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται υπό κλίση. Περιορισμός υπάρχει και στα διαθέσιμα χρώματα: Στο μελάνι τους δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρωστικές ουσίες ή βαφές!

Στυλό Roller

 

Στυλό roller
Στυλό roller Uniball Eye

Περιέχουν μελάνι με βάση το νερό. Το μελάνι είναι πιο λεπτόρρευστο σε σχέση με το μελάνι των διαρκείας, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη και συνεχή ροή μελανιού. Αυτή η ιδιότητα προσφέρει ομαλότερη και απαλή γραφή που δε χαράσσει το χαρτί και απαιτεί λιγότερη πίεση κατά το γράψιμο. Επιπλέον, το λεπτότερο μελάνι δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν λεπτότερες μύτες για πιο λεπτομερή γραφή. Τέλος, η σύσταση του μελανιού επιτρέπει την προσθήκη βαφών, συνεπώς μεγαλύτερη επιλογή σε χρώματα. Όμως έχουν μειονεκτήματα: το λεπτόρρευστο μελάνι τους δε απορροφάται άμεσα από το χαρτί και πιθανόν να προκαλέσει μουντζούρες ή διαρροές. Επίσης, τελειώνουν γρηγορότερα από τα διαρκείας λόγω της μεγαλύτερης ροής μελανιού.

Στυλό Gel

 

Στυλό Gel
Στυλό Gel Pilot G-2

Είναι η εξέλιξη των roller. Περιέχουν μελάνι με βάση το νερό και βιοπολυμερή, σε στερεά όμως μορφή για να αποφεύγονται διαρροές. Στο μελάνι των gel, προστίθενται ευκολότερα αδιαφανείς χρωστικές ουσίες δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής άπειρων χρωματισμών: από παστέλ και ιριδίζοντα μέχρι και μεταλλικά χρώματα. Επειδή το μελάνι των gel είναι πιο παχύ και αδιαφανές από αυτό των roller , η γραφή τους είναι εξαιρετικά φωτεινή και δε ξεθωριάζει γρήγορα ενώ ταυτόχρονα είναι απαλή και ρέει στο χαρτί. Μπορούν να γράψουν υπό κλίση, σε λείες και μη απορροφητικές επιφάνειες αλλά μουντζουρώνουν ευκολότερα λόγω της περιεκτικότητας του μελανιού σε νερό, ενώ η διάρκειά τους είναι συντομότερη.

Κοινά χαρακτηριστικά

 

Πάχος μύτης

Πάχος μύτης: Το πάχος της μύτης καθορίζει και το πάχος γραφής. Συνήθως στα στυλό διαρκείας συναντάμε πιο παχιές μύτες , ενώ στα Roller & Gel, λεπτότερες.

 

Πάχος γραφής

Πάχος γραφής: Είναι το πάχος αποτυπώματος του μελανιού στο χαρτί και μετριέται σε mm.

 

Λαβή στο στέλεχος

Λαβή: Για λόγους εργονομίας και άνεσης κατά τη γραφή, οι λαβές παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Επιλέξτε κάποιο με λαστιχένια λαβή η οποία δεν κουράζει ενώ ταυτόχρονα παρέχει πιο σταθερό κράτημα.

 

Διαθέσιμα χρώματα: Συνήθως στα στυλό διαρκείας συναντάμε τα βασικά χρώματα (μπλε, μαύρο, κόκκινο πράσινο). Στα Roller η επιλογή χρωμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ στα Gel συναντάμε μέχρι και ιριδίζοντα ή μεταλλικά χρώματα.

 

Retractable με κουμπί (αριστερά)
Στυλό με καπάκι (δεξιά)

Τύπος κλεισίματος: Ο τρόπος που κλείνει και προστατεύεται. Συνήθως τα Roller διαθέτουν κλείσιμο με καπάκι για να μη στεγνώνουν και να προστατεύονται από τυχόν διαρροές, ενώ το κλείσιμο με κουμπί (Retractable) συναντάται κυρίως στα Gel ώστε να προστατεύεται πλήρως η μύτη τους.

 

Στέλεχος: Το σώμα (στέλεχος), μπορεί να είναι διαφανές ώστε να φαίνεται η ποσότητα μελανιού που απομένει ή μη διαφανές ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρωματισμού του ή το τύπωμα λογοτύπων.

Διάβασε επίσης: Χαρτί εκτυπωτή: Πως να επιλέξω το σωστό χαρτί;

Αν σου άρεσε το άρθρο “Στυλό: όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζετε!” μοιράσου το στα social media, χρησιμοποιώντας τα κουμπιά που βρίσκονται ακριβώς από κάτω!

Πηγή: wikipedia

Επιστροφή στο Blog