Οδηγός αγοράς

Τι κινητό να πάρω; Οδηγός αγοράς κινητού Smartphone.

Τι κινητό να πάρω; Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις το καλύτερο!

Τι κινητό να πάρω; Πάλιωσε, «κολλάει», χάλασε ή απλά είναι ξεπερασμένο και πλέον ψάχνεις το επόμενο smartphone σου. Ρωτάς φίλους, googlάρεις “τι κινητό να πάρω”, διαβάζεις reviews, χαζεύεις ώρες στο YouTube αλλά ακόμα δεν έχεις αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο κινητό για εσένα.

Διαβάζοντας αυτό το post – οδηγό αγοράς, θα μάθεις τι διαφορά έχει ένας οκταπύρηνος επεξεργαστής από έναν τετραπύρηνο, τι ρόλο στις επιδόσεις παίζει η ποσότητα της μνήμης RAM, απαντάμε στην ερώτηση τι κινητό να πάρω με καλή κάμερα για εντυπωσιακές φωτογραφίες και άλλες βασικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζεις πριν προχωρήσεις στην αγορά κινητού. Προσπαθούμε να απαντήσουμε με απλά λόγια στην ερώτηση τι κινητό να πάρω.

Τι κινητό να πάρω για επιδόσεις;

Αν η αγορά κινητού γίνει με προτεραιότητα στις επιδόσεις είτε γιατί θες ένα κινητό παιχνίδια, είτε γιατί θες να ανοίγουν οι εφαρμογές στο «άψε-σβήσε» και να «τρέχουν» χωρίς να κολλάνε, επικεντρώσου κυρίως στα παρακάτω χαρακτηριστικά των smartphones:

Επεξεργαστής (ή καλύτερα SoC) – Τι κινητό να πάρω;

O επεξεργαστής είναι ο εγκέφαλος του κινητού σου. Είναι το ολοκληρωμένο κύκλωμα (chip) που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία και την εκτέλεση κάθε εντολής: από το άνοιγμα μιας εφαρμογής μέχρι τον υπολογισμό πολύπλοκών πράξεων.

Τι κινητό να πάρω; - Επεξεργαστής & SoC

Σε αντίθεση με τους επεξεργαστές των Desktop PC’s ή των Laptops που αποτελούν ανεξάρτητα components, ο επεξεργαστής στα κινητά έχει διαφορετική φιλοσοφία. Βρίσκεται εντός ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος (chip) που αποτελείται από επιμέρους υποσυστήματα. Το σύστημα αυτό ονομάζεται SoC (System On Chip) και μπορεί να περιλαμβάνει το image Processing Unit (ISP), το modem, την κάρτα γραφικών (GPU) κτλ.

Αυτή τη στιγμή, οι κορυφαίοι κατασκευαστές SoC είναι οι παρακάτω:

Τι κινητό να πάρω για επιδόσεις; Οι κατασκευαστές SoC διαθέτουν σειρές επεξεργαστών με διαφορετικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις. Στα entry level κινητά θα βρεις SoCs με αξιοπρεπείς επιδόσεις και αυτονομία, με κύριο χαρακτηριστικό την προσιτή τιμή. Στα mid range smartphones οι επιδόσεις ανεβαίνουν, ενώ στα high end κινητά τοποθετούνται τα πιο αποδοτικά SoCs της κάθε εταιρίας με το ανάλογο, φυσικά, κόστος.

Καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις του CPU παίζουν η συχνότητά λειτουργίας του και ο αριθμός των πυρήνων του.

Η συχνότητα λειτουργίας του μετριέται σε GHz και εκφράζει την ταχύτητα με την οποία επεξεργάζεται τις εντολές σε δεδομένο χρόνο. Περισσότερα GHz σημαίνει ταχύτερος επεξεργαστής.

Το CPU αποτελείται από έναν αριθμό πυρήνων. Κάθε πυρήνας εκτελεί διαφορετικές εντολές και εργασίες με σκοπό να μοιραστεί ο φόρτος εργασίας στον επεξεργαστή. Όσοι περισσότεροι είναι οι πυρήνες, τόσο περισσότερες και βαρύτερες εφαρμογές μπορεί να “τρέξει” ταυτόχρονα ο επεξεργαστής.

Τι κινητό να πάρω για επιδόσεις; Απλά, επέλεξε το καλύτερο Soc που μπορείς.

Μια καλή σύγκριση επεξεργαστών Android κινητών μπορείς να δεις στην ιστοσελίδα της Passmark ενώ βασικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις όλων των επεξεργαστών μπορείς να δεις ΕΔΩ. Επισης, στη σελίδα AnTuTu μπορείς να βρείς την κατάταξη όλων των κινητών βάσει απόδοσης.

Τι κινητό να πάρω για gaming;

Τι κινητό να πάρω για παιχνίδια; Το GPU (graphics processing unit – μονάδα απεικόνισης γραφικών) επεξεργάζεται και επιταχύνει τη δημιουργία γραφικών. Λαμβάνει δεδομένα από τον επεξεργαστή και τα μετατρέπει σε εικόνα η οποία στη συνέχεια προβάλλεται στην οθόνη.

τι κινητό να πάρω για gaming;

Τι κινητό να πάρω για καλά γραφικά; Η ποιότητα και ο ρεαλισμός των γραφικών είναι ανάλογα με τις επιδόσεις του GPU. Αν αναρωτιέσαι τι κινητό να πάρω για παιχνίδια, επέλεξε ένα κινητό με δυνατό GPU για να απολαμβάνεις το απόλυτο gameplay.

Για να δεις συγκρίσεις μεταξύ μοντέλων GPU, κάνε κλικ ΕΔΩ.

Διάβασε επίσης: Gaming PC 300€-1900€ – Προτάσεις αγοράς υπολογιστή

Μνήμη RAM – Τι κινητό να πάρω;

Μέχρι να επεξεργαστούν από το CPU, όλα τα δεδομένα και οι εντολές που εκτελούνται σε ένα smartphone, αποθηκεύονται προσωρινά στη μνήμη RAM. H ποσότητα και η ταχύτητα της μνήμης RAM, είναι καθοριστικής σημασίας για τις επιδόσεις ενός κινητού.

Μνήμη RAM στα smartphones: Ποτέ δεν είναι αρκετή!

Γενικά, όσο περισσότερη (και ταχύτερη) RAM έχει ένα smartphone τόσο καλύτερα: Μπορείς να έχεις ανοιχτές πολλές εφαρμογές χωρίς να “κολλάει” ή να παίζεις απαιτητικά παιχνίδια χωρίς πρόβλημα.

Αν αναρωτιέσαι τι κινητό να πάρω για παιχνίδια και απαιτητική χρήση, επίλεξε ένα smartphone με όσο το δυνατόν περισσότερη μνήμη.

Τι κινητό να πάρω για φωτογραφίες & video;

Αν η φωτογραφία είναι το χόμπι σου, αν σου αρέσει να απαθανατίζεις κάθε σου στιγμή ή αν απλά θες να ανεβάζεις εντυπωσιακές φωτογραφίες ή μοναδικές selfies στα social media και σκέφτεσαι “τι κινητό να πάρω”, δώσε έμφαση στην camera και τον αποθηκευτικό χώρο του smartphone.

Τι κινητό να πάρω για φωτογραφίες; Ποιό κινητό έχει την καλύτερη camera?

Smartphone Camera – Τι κινητό να παρω;

Αν και μια smartphone camera λειτουργεί παρόμοια με μια φωτογραφική μηχανή, υπάρχουν αρκετές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας τους. Λογικό αν σκεφτείς ότι το μέγεθος μιας smartphone camera είναι τρομερά μικρότερο από μια φωτογραφική μηχανή.

Τι κινητό να πάρω με καλή κάμερα; Παρακάτω θα διαβάσεις τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που αναφέρουν συνήθως οι κατασκευαστές smartphones όσον αφορά την camera και θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις βασικές διαφορές τους.

Η μάχη των Megapixels. – Τι κινητό να πάρω;

Μια φωτογραφία αποτελείται από εκατομμύρια μικροσκοπικά τετραγωνάκια. Είναι, ας πούμε, σαν ένα πάζλ που αποτελείται από πολλά μικρά κομμάτια. Αυτά τα μικρά εικονοστοιχεία που ονομάζονται pixels είναι διατεταγμένα σε σειρές και στήλες και συνθέτουν την φωτογραφία. Ένα εκατομμύριο pixels ισούται με 1 Megapixel (MP). Όσα περισσότερα Megapixels έχει μια camera (όσο μεγαλύτερη ανάλυση δλδ) τόσο πιο λεπτομερής είναι η φωτογραφία που θα δημιουργηθεί όταν πατήσεις κλικ.

108MP Smartphone Camera

Τα megapixels είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό μιας smartphone camera και, για λόγους marketing, είναι αυτό που προβάλλεται περισσότερο. Όλοι ξέρουν τον όρο ”Megapixel” αλλά όχι απαραίτητα και τι ακριβώς είναι. Γι’ αυτό και οι κατασκευαστές μπαίνουν στη μάχη των megapixels ανακοινώνοντας νέα μοντέλα κινητών που φτάνουν έως και 108MP!

Tα megapixels όμως δεν είναι απαραίτητα το σημαντικότερο χαρακτηριστικό μιας smartphone camera. Το πόσο καλές φωτογραφίες θα βγάζει ένα κινητό εξαρτάται και από αλλά χαρακτηριστικά:

Μέγεθος φακού – Τι κινητό να πάρω;

Το μέγεθος του φακού μετριέται σε ίντσες ή κλάσματα της ίντσας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό: Όσο μεγαλύτερος είναι ο φακός, τόσο περισσότερο φως μπορεί να δεχτεί. Όσο περισσότερο φως εισέρχεται στον φακό, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας.

Smartphone Camera Lens

Γενικά, αν θες ένα κινητό με καλή camera, το μέγεθος του φακού πρέπει να πλησιάζει τη μία ίντσα (1’’). Και αυτό γιατί το μέγεθος του φακού, επηρεάζει και το μέγεθος των pixel.

Μέγεθος Pixel – Τι κινητό να πάρω;

Το μέγεθος των pixel μετριέται σε μικρόμετρα και εκφράζεται με το σύμβολο «μm» ή «μ». Ένα χιλιοστό (1 mm) ισούται με 1000 μικρόμετρα (1000μm). Τις περισσότερες φορές, όσο μεγαλύτερα είναι τα εικονοστοιχεία, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα φωτογραφιών της camera. Tα μεγάλα pixel συγκεντρώνουν περισσότερο φως και είναι λιγότερο πιθανό να παράγουν ψηφιακό θόρυβο, πράγμα που είναι ιδανικό για νυκτερινές λήψεις.

Όμως, ο φακός της camera έχει συγκεκριμένο μέγεθος. Συνεπώς, αν προσπαθήσουμε να “στριμώξουμε” πολλά megapixel για να έχουμε υψηλή ανάλυση, τα pixels θα είναι μικρότερα σε μέγεθος άρα η camera δε θα αποδίδει καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αφού δε θα λαμβάνει την ίδια ποσότητα φωτός.

Από την άλλη, αν το μέγεθος των pixels κρατηθεί μεγάλο, δεν μπορούν να χωρέσουν πολλά pixels στον φακό και η ανάλυση θα είναι χαμηλή.

Aperture (διάφραγμα φακού) – Τι κινητό να πάρω;

Το διάφραγμα σε ένα φακό λειτουργεί περίπου όπως η κόρη των ματιών μας. Είναι ένα εξάρτημα στο φακό της φωτογραφικής μηχανής το οποίο, με μηχανικό τρόπο, μεταβάλλει το άνοιγμα που μεσολαβεί μεταξύ του φακού και του αισθητήρα εικόνας. Με αυτό τον τρόπο ελέγχεται πόσο φως θα περάσει από τον φακό στον αισθητήρα.

Μέγεθος διαφράγματος

Ενώ στις φωτογραφικές μηχανές το διάφραγμα μπορεί να μεταβάλλεται συνεχώς από το χρήστη, στα smartphones έχει συγκεκριμένο μέγεθος. To μέγεθος του διαφράγματος μιας smartphone camera μετριέται σε f-stops και συμβολίζεται ως f/xx (π.χ. f/1.8) Το μέγεθος του διαφράγματος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της φωτογραφίας: το αν θα είναι φωτεινή, αν φωτογραφία έχει βάθος πεδίου, Bokeh effect κ.τ.λ.

Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός του f-stop τόσο μεγαλύτερο είναι το διάφραγμα επιτρέποντας περισσότερο φως περνάει τον φακό. Συνεπώς μια φωτογραφία σε χαμηλό φωτισμό θα είναι πιο φωτεινή και θα εστιάζει σε συγκεκριμένα αντικείμενα στο κάδρο ενώ το αντικείμενα που βρίσκονται στο παρασκήνιο θα φαίνονται θολά.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός f-stop, τόσο μικραίνει το διάφραγμα επιτρέποντας λιγότερο φως να περάσει από τον φακό στον αισθητήρα. Έτσι, μια λήψη σε εξωτερικό χώρο με άπλετο φυσικό φωτισμό δε θα φαίνεται υπερβολικά φωτεινή ενώ τα αντικείμενα στο παρασκήνιο θα φαίνονται εξίσου ευκρινή με αυτά στο προσκήνιο.

Βάθος πεδίου

Όπως διάβασες παραπάνω, το μέγεθος του διαφράγματος σε μια smartphone camera δεν μπορεί να μεταβληθεί ενώ και το μέγεθος του φακού είναι συγκεκριμένο. Για να ξεπεραστούν αυτοί οι περιορισμοί, οι κατασκευαστές πλέον εξοπλίζουν τα κινητά τους με πολλές κάμερες που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Έτσι θα βρεις κινητά με μια βασική κάμερα, μια για ευρυγώνιες λήψεις, μια για κοντινές λήψεις (macro) και μια για αίσθηση βάθους (bokeh effect). Το software του κινητού που θα αγοράσεις κανονίζει όλα τα υπόλοιπα ώστε το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό.

Zoom – Τι κινητό να πάρω;

Η λειτουργία zoom χρησιμεύει στη μείωση του οπτικού πεδίου της φωτογραφίας και τη μεγέθυνση του θέματος που σε ενδιαφέρει. Υπάρχουν δύο τύποι zoom: το ψηφιακό zoom και το οπτικό zoom. Το πόσες φορές θα μεγεθυνθεί η εικόνα εκφράζεται ως zoom x2, x4 κ.τ.λ.

Το ψηφιακό zoom γίνεται μέσω software. Στην ουσία, με το ψηφιακό zoom, η camera περικόπτει (crop) τη φωτογραφία και την μεγεθύνει ώστε να ταιριάξει ξανά στο πλαίσιο. Όμως, με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται η ποιότητα της εικόνας , ιδιαίτερα αν η camera δεν έχει μεγάλη ανάλυση. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι κατασκευαστές εξοπλίζουν τις smartphone cameras με πολλά megapixels.

Το οπτικό ζουμ είναι πολύ καλύτερο από το ψηφιακό ζουμ. Χρησιμοποιεί το φακό για να μεγεθύνει την εικόνα, διατηρώντας έτσι την ποιότητα της. Το πόσο μπορεί να zoomάρει μια camera καθορίζεται από το εστιακό μήκος του τηλεφακού.

Flash

Πλέον όλα τα κινητά εξοπλίζονται με LED flash για να έχουν τη δυνατότητα νυχτερινών λήψεων. Πολλά κινητά πλέον διαθέτουν Dual Led Flash, ενώ κάποια μοντέλα κινητών εξοπλίζονται με 3 ή 4 Led Flash τα οποία παρέχουν συνολικά περισσότερο φωτισμό.

Το πρόβλημα όμως με τη χρήση LED flash είναι ότι τα αντικείμενα της φωτογραφίας φωτίζονται αφύσικα. Η λύση είναι το Dual tone LED flash το οποίο χρησιμοποιεί δύο LEDs με διαφορετική θερμοκρασία χρώματος: ένα ψυχρό και ένα θερμό. Με αυτόν τον τρόπο, ο αισθητήρας του flash επεξεργάζεται τον φυσικό φωτισμό και προσπαθεί να προσαρμόσει την θερμοκρασία των LED ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο κοντά σε αυτόν.

Σταθεροποίηση εικόνας – Τι κινητό να πάρω

Η σταθεροποίηση εικόνας είναι μια λειτουργία που χρησιμεύει για να μειωθεί η κίνηση της κάμερας κατά τη λήψη μιας φωτογραφίας. Με αυτό τον τρόπο, η φωτογραφία ή το video δεν θα βγουν “κουνημένα”.

Ποιό smartphone βγάζει καλές φωτογραφίες το βράδυ;

Η σταθεροποίηση εικόνας επιτυγχάνεται μηχανικά (OIS), ψηφιακά (EIS) ή με συνδυασμό και των δύο (AIS).

Η οπτική σταθεροποίηση εικόνας (OIS) αντιλαμβάνεται τις κινήσεις της camera και μετακινεί αντίστοιχα τον αισθητήρα εικόνας ή του φακού με μηχανικό τρόπο και με τη βοήθεια γυροσκοπίου. Το OIS θεωρείται η πιο αποδοτική μέθοδος σταθεροποίησης εικόνας.

Η ηλεκτρονική σταθεροποίηση εικόνας (EIS) βασίζεται στο softwareτης camera και ουσιαστικά επεξεργάζεται την εικόνα λίγο μετά τη λήψη. Λόγω του τρόπου που λειτουργεί ψηφιακά, είναι πιο χρήσιμο στη λήψη video.

Το AIS είναι ένα σύστημα σταθεροποίησης που το συναντάμε κυρίως σε συσκευές Huawei. Το AIS σημαίνει Σταθεροποίηση Τεχνητής Νοημοσύνης και ο τρόπος λειτουργίας του μοιάζει με αυτόν του EIS.

Τι κινητό να πάρω για να χωράει όλες τις φωτογραφίες & τα αρχεία μου;

Τι κινητό να πάρω για φωτογραφίες; Όλες οι φωτογραφίες, τα video, οι εφαρμογές που κατεβάζεις, αλλά και το λειτουργικό σύστημα του κινητού, σου αποθηκεύονται στη μνήμη ROM. Τι κινητό να πάρω για να χωράει πολλές φωτογραφίες και αρχεία; O αποθηκευτικός χώρος στο κινητό σου έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα που μετριέται σε GB (Gigabytes). Όσο πιο πολλά GB αποθηκευτικού χώρου, τόσο περισσότερα αρχεία μπορείς να αποθηκεύσεις στο κινητό σου. Τa entry level smartphones συνήθως έχουν αποθηκευτικό χώρο 16 ή 32GB ενώ σε ακριβότερα μοντέλα μπορείς να βρεις χωρητικότητες έως 512GB ή ακόμα και 1TB!

Τι smartphone να πάρω για να χωράει όλα τα αρχεία και τις φωτογραφίες μου;

Λάβε υπόψη πως στον αποθηκευτικό χώρο είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό και τα αρχεία συστήματος που καταλαμβάνουν αρκετά gigabytes. Έτσι, σε ένα smartphone με αποθηκευτικό χώρο 64GB, το σύστημα καταλαμβάνει περίπου 10-15GB οπότε μένουν ελεύθερα προς χρήση περίπου 50GB.

Οι εφαρμογές που θα εγκαταστήσεις, επίσης καταλαμβάνουν αρκετό χώρο, ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθός τους. Ένας μέσος χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει 50-60 εφαρμογές που θα καταλάβουν περίπου 15-20GB επιπλέον από τον αποθηκευτικό χώρο.

Έτσι, σε ένα κινητό με αποθηκευτικό χώρο 64GB, αν αφαιρέσουμε το χώρο που απαιτείται για το λειτουργικό και τις εφαρμογές, μένουν διαθέσιμα περίπου 30GB.

Σκέψου ότι μια φωτογραφία από ένα smartphone με 12MP camera έχει ανάλυση 4000×3000 και καταλαμβάνει περίπου 6ΜΒ. Ένα video διάρκειας 30’’ καταλαμβάνει χώρο περίπου 70ΜΒ. Αυτό σημαίνει πως ένα κινητό με 30GB αποθηκευτικού χώρου θα αποθηκεύσει περίπου 5000 φωτογραφίες ή 430 video. Ίσως σου φαίνονται πολλά, αλλά αν θες ένα κινητό για φωτογραφίες και video, δεν είναι.

Τι κινητό να πάρω για να αποθηκέυω πολλές φωτογραφίες και αρχεία; Ο αποθηκευτικός χώρος σε ένα κινητό δεν αναβαθμίζεται, οπότε σκέψου καλά τις ανάγκες σου πριν προχωρήσεις στην αγορά smartphone. Βέβαια, στα περισσότερα μοντέλα, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου με κάρτες μνήμης SD που φτάνουν στα 512GB ή 1ΤΒ χωρητικότητας. Σιγουρέψου όμως ότι το smartphone που πρόκειται να αγοράσεις διαθέτει micro-SD slot.

Διάβασε επίσης: Δίσκοι SSD. Τι είναι οι δίσκοι SSD & τι διαφορές έχουν απο τους HDD;

Τι κινητό να πάρω με καλή οθόνη;

Ακόμα και ένας χρήστης με βασικές ανάγκες μπορεί να εκτιμήσει μια καλή οθόνη. Μια οθόνη χορταστική σε μέγεθος, με ζωντανά, λαμπερά χρώματα είναι εντυπωσιακή και δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Βασικά χαρακτηριστικά μιας οθόνης κινητού είναι το μέγεθος και η αναλογία οθόνης, η ανάλυση και η πυκνότητα σε pixels (PPI), ο τύπος του panel και η τεχνολογία προστασίας από γρατσουνιές που ενσωματώνει. Γενικά, στα χαρακτηριστικά μιας οθόνης, ισχύει το όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο.

Μέγεθος & αναλογία (Aspect Ratio) – Τι κινητό να πάρω;

Θέλω μεγάλη οθόνη. Τι  κινητό να πάρω; Το μέγεθος της οθόνης, και πιο συγκεκριμένα η διαγώνιος της, μετριέται σε ίντσες. Όσο περισσότερες οι ίντσες τόσο μεγαλύτερη η οθόνη αλλά και το κινητό. Το μέγεθος του κινητού βέβαια, εξαρτάται από το γενικότερο σχεδιασμό. Ένας bezel-less σχεδιασμός, αφαιρεί τα περιθώρια της οθόνης κρατώντας το μέγεθος της κοντά στο ωφέλιμο σημείο της, εξοικονομώντας χώρο.

Smartphone aspect ratiosΤο aspect ratio μιας οθόνης κινητού είναι η αναλογική σχέση μεταξύ του πλάτους και του ύψους της οθόνης. Διατυπώνεται σαν κλασματική μορφή δύο αριθμών: ο πρώτος αριθμός αντιπροσωπεύει την οριζόντια διάσταση της οθόνης και ο δεύτερος αριθμός την κάθετη. π.χ. 4:3 – 16:9

Ανάλυση οθόνης & PPI

Τι κινητό να πάρω με καλή ανάλυση οθόνης; Η εικόνα σε μια οθόνη δημιουργείται από χιλιάδες μικροσκοπικά φωτιζόμενα εικονοστοιχεία που αλλάζουν χρώμα και ονομάζονται pixels. H ανάλυση είναι ο αριθμός των pixels σε κάθε διάστασή της οθόνης.

Για παράδειγμα, όταν μια οθόνη έχει ανάλυση 1920×1080, σημαίνει ότι απεικονίζει 1920 pixel οριζόντια και 1080 pixels κάθετα. Όσο μεγαλύτερη ανάλυση έχει μια οθόνη, τόσο μεγαλύτερο αριθμό pixels διαθέτει. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των pixels, τόσο μεγαλύτερη η ευκρίνεια και η λεπτομέρεια απεικόνισης.

Εμπορική Ονομασία Ανάλυση σε pixels
High Definition (HD) 1280 x 720
Full HD, FHD 1920 x 1080
2K, Quad HD, QHD 2560 x 1440
4K, Ultra HD 3840 x 2160

Η ευκρίνεια και η λεπτομέρεια απεικόνισης δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των pixels αλλά και από τη πυκνότητά τους. H πυκνότητα των pixels μετριέται σε pixels ανά ίντσα (PPI). Όσο μεγαλύτερη η πυκνότητα σε pixels τόσο το καλύτερο.

Διάβασε επίσης: Οθόνη υπολογιστή – Ποιά είναι η καλύτερη οθόνη; Ποιό Monitor να επιλέξω;

Τύπος οθόνης Smartphone

Υπάρχουν πολλοί τύποι panel οθονών smartphone.

• LCD (Liquid Crystal Display)
• IPS-LCD (In-Plane Switching Liquid Crystal Display)
• OLED (Organic Light-Emitting Diode)
• AMOLED (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode)

Κάθε τύπος βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία και διαθέτει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Παρακάτω, χωρίς να αναφερθούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, θα εκθέσουμε τα +/- κάθε τύπου οθόνης.

Οι οθόνες LCD αποδίδουν πολύ καλά σε συνθήκες έντονου φωτισμού όπως, ας’ πούμε το έντονο φως του ήλιου μιας ηλιόλουστης καλοκαιρινής ημέρας. Γενικά είναι οικονομικές οθόνες, γι’ αυτό και τις συναντάμε κυρίως σε entry level smartphones.Τα IPS-LCD panels παρέχουν ακριβέστερη απόδοση χρωμάτων και ευρύτερη γωνία θέασης από τα απλά LCD panels που υστερούν σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Το μειονέκτημά τους είναι ότι δαπανούν αρκετή ενέργεια.

Οι οθόνες OLED & AMOLED αποδίδουν πιο ρεαλιστικά το μαύρο χρώμα και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια όταν η οθόνη απεικονίζει σκούρα χρώματα. Επιπλέον, έχουν εντονότερο contrast και υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης της εικόνας. Τέλος, οι οθόνες OLED/AMOLED μπορούν να γίνουν λεπτότερες και πιο εύκαμπτες από τις LCD. Ένα μειονέκτημα των OLED & AMOLED οθονών είναι το φαινόμενο του burn-in: ένας μόνιμος αποχρωματισμός μέρους της οθόνης ή η εμφάνιση ειδώλου. Επιπλέον, ιδιαίτερα το κάτω μέρος τους, δεν είναι τόσο ορατό σε συνθήκες άμεσου φωτισμού. Και εδώ έρχεται η εξέλιξη τους, με τις οθόνες Super AMOLED να μειώνουν το φαινόμενο ενώ ταυτόχρονα να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Ρυθμός ανανέωσης εικόνας (Refresh rate)

Το πόσο συχνά δημιουργείται και ανανεώνεται κάθε καρέ της εικόνας στην οθόνη, μετριέται σε Hertz (Hz) και ονομάζεται ρυθμός ανανέωσης (refresh rate). Υψηλότερο refresh rate σημαίνει ομαλότερη κίνηση στην εικόνα και περισσότερα frames per second σε games.

Τι κινητό να πάρω για μέγιστη αυτονομία;

Τι κινητό να πάρω για να μη το φορτίζω συνέχεια; Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία, σημαίνει περισσότερες ώρες αυτονομίας. Η χωρητικότητα της μπαταρίας μετριέται σε mAh και είναι ο κυριότερος παράγοντας αυτονομίας, αλλά όχι και ο μοναδικός.

Τι κινητό να πάρω για αυτονομία;

Σπουδαίο ρόλο στην αυτονομία του κινητού παίζει και η κατανάλωση του επεξεργαστή, της οθόνης αλλά και το πώς διαχειρίζεται την ενέργεια το ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Τέλος, τσέκαρε αν το κινητό που θες να πάρεις διαθέτει γρήγορη φόρτιση. Θα σου λύσει τα χέρια! Σκέψου πως το Quick Charge 5.0 της Qualcomm, μπορεί να φορτίσει το κινητό σου στο 50% μόλις σε 5’!

Τι κινητό να πάρω; Android ή iOS;

Τι κινητό να πάρω; Android ή iOS; Τα δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα στα smartphones είναι το iOS και το Android. Το iOS αναπτύσσεται αποκλειστικά από την Apple, ενώ το Android είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, πράμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του. Στο Android, o χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει και να «πειράξει» σχεδόν τα πάντα, ενώ στο iOS κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο.

Πολλοί κατασκευαστές διαθέτουν δικό τους User Interface (U.I) με στόχο να βελτιώσουν την πρακτικότητα και την εμπειρία χρήστη. Για παράδειγμα, η Xiaomi έχει το MIUI, η Huawei το EMUI και η Samsung το One UI – όλα βασισμένα στο Android.

Τι να προτιμήσω; Android ή iOS;

Τι κινητό να πάρω: Android ή iOS; Η επιλογή λειτουργικού είναι υποκειμενικό θέμα. Και τα δυο δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα, iOS & Android, έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Παρ’ όλα αυτά, αν έχεις συνηθίσει ένα από τα δύο συστήματα και έχεις «χτίσει» το δικό σου οικοσύστημα γύρω από αυτό, δύσκολα θα αλλάξεις στρατόπεδο.

Συνδεσιμότητα & δικτύωση – Τι κινητό να πάρω;

Τι κινητό να πάρω; Πριν προχωρήσεις στην αγορά κινητού, ρίξε και μια τελευταία ματιά στη συνδεσιμότητα των υποψηφίων μοντέλων. Τι τύπους ασύρματης δικτύωσης υποστηρίζει και ποια πρωτόκολλα Wifi; Τι έκδοση Bluetooth έχει; Διαθέτει 3G, 4G ή 5G modem; Μήπως το NFC σου είναι απαραίτητο για ανέπαφες πληρωμές με το κινητό; Υποστηρίζει USB OTG ώστε να μπορείς να συνδέσεις USB Flash Drives;

Σκεφτήκαμε πως μπορεί να χρειάζεσαι: θήκες κινητών

Τι κινητό να πάρω 75€-500€;

Τι κινητό να πάρω μέχρι 200€; Ποιο είναι το καλύτερο κινητό μέχρι 300€; Η αγορά κινητού μπορεί να είναι δύσκολη απόφαση. Εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, πολλές φορές σε περιορίζει και το budget. Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες σου και το διαθέσιμο προϋπολογισμό, σου προτείνουμε μερικά από τα καλύτερα κινητά σε διαφορετικά price ranges:

Ποιο είναι το καλύτερο κινητό μέχρι 300€; Κάνε κλικ:

Tip!

Αν αναρωτιέσαι τι κινητό να πάρω και θες να δεις αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά απο όλα τα Smartphones καθώς και συγκρίσεις ή reviews κινητών, μπορείς να επισκευτείς την ιστοσελίδα GSMArena.com

Αν σου άρεσε το άρθροΤι κινητό να πάρω; Οδηγός αγοράς Smartphone.” μοιράσου το στα social media, χρησιμοποιόντας τα κουμπία που βρίσκονται ακριβώς από κάτω!

Επιστροφή στο Blog