Χρήσιμα Άρθρα

Wifi mesh: Tι είναι και σε τι διαφέρει από τα Wifi Extenders;

WiFi Mesh συσκευές της TP-Link

Wifi Mesh – Τι είναι: Αν το οικιακό σου Wifi έχει νεκρά σημεία, αν το σήμα δεν επαρκεί για να καλύψει όλο το γραφείο ή αντιμετωπίζεις προβλήματα συνδεσιμότητας και χαμηλές ταχύτητες, ίσως θα πρέπει να μάθεις τι είναι το Wifi mesh.

H τεχνολογία Wifi mesh γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Αλλά, τι ακριβώς είναι και σε τι διαφέρει από τα Wifi Extenders και Wifi Repeaters;

Wifi mesh: Τι είναι;

Το Whole Home Wifi, όπως αλλιώς ονομάζεται το wifi mesh, είναι ένα σύστημα Wifi που έχει δημιουργηθεί για να εκμηδενίσει τις νεκρές ζώνες και τα προβλήματα συνδεσιμότητας.  Αυτο το επιτυγχάνει παρέχοντας αδιάλειπτη μεταφορά δεδομένων εντός οικιακών wifi δικτύων. Με λίγα λόγια, έχεις Wifi σε κάθε σημείο του σπιτιού!

Whole Home WiFi
Τα συστήματα mesh δίνουν τη δυνατότητα στις συσκευές σου να συνδέονται στο Wifi δίκτυο με πιο γρήγορες ταχύτητες, μεγαλύτερη κάλυψη και πιο αξιόπιστη σύνδεση.

Wifi mesh: Πότε το χρειάζομαι;

Αν το σήμα του Wifi στο σπίτι ή το γραφείο είναι αδύναμο ή θες να καλύψεις ένα μεγάλο χώρο (με περισσότερους από 2 ορόφους και πολλούς εσωτερικούς τοίχους) τότε θα πρέπει να σκεφτείς την αγορά ενός συστήματος mesh.

Ένας ακόμα πολύ καλός λόγος για να αποκτήσεις ένα σύστημα mesh, είναι και η εξαιρετικά απλή και εύκολη εγκατάστασή του. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά modem – routers, τα συστήματα mesh συνήθως ρυθμίζονται πολύ εύκολα. Η εγκατάσταση γίνεται μέσω κάποιας εφαρμογής στο smartphone σου από την οποία μπορείς να ελέγξεις τα πάντα!

Επιπλέον, ορισμένες συσκευές παρέχουν χρήσιμα χαρακτηριστικά ασφάλειας όπως Parental Control, Antivirus, μπλοκάρισμα ιστοσελίδων με κακόβουλο περιεχόμενο κ.τ.λ.

Wifi mesh – Πως λειτουργεί;

To Wifi mesh λειτουργεί με τη χρήση 2 ή περισσότερων συσκευών – κόμβων (nodes) οι οποίοι δημιουργούν ένα δίκτυο mesh. Το ένα node συνδέεται στο modem σου για να έχει πρόσβαση στο internet, ενώ τα υπόλοιπα nodes διασπείρονται εντός του χώρου για να φτιάξουν ένα ισχυρό ασύρματο δίκτυο. Σε αυτό το δίκτυο συνδέονται όλες οι συσκευές σου.

WiFi-MeshΣε αντίθεση με τα συμβατικά routers, όλα τα nodes ανήκουν στο ίδιο δίκτυο. Μοιράζονται το ίδιο SSID (όνομα δικτύου) και το ίδιο password. Αυτό σημαίνει πως μπορείς πολύ εύκολα, χωρίς πολύπλοκες ρυθμίσεις, να προσθέσεις όσα nodes χρειάζεσαι.

Σκεφτήκαμε πως μπορεί να χρειάζεσαι: Access Points

Wifi mesh vs Range Extenders: Ποιά η διαφορά τους;

Αν και μια συσκευή mesh φαινομενικά κάνει την ίδια δουλειά με ένα Range Extender ή WiFi Repeater, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.

Στην ουσία, τα συστήματα mesh, αντικαθιστούν το δίκτυο που δημιουργεί το modem router σου. Τα Range Extenders απλά ενισχύουν και τα Repeaters αναμεταδίδουν το σήμα ενός υπάρχοντος δικτύου.

Οι συσκευές Whole Home WiFi διαθέτουν πρωτόκολλα περιαγωγής ώστε να μένουν συνδεδεμένα στο ίδιο Wifi δίκτυο, ενώ ενσωματώνουν τεχνικές αποκατάστασης (self-healing) και προσαρμοστικές δρομολόγησης δεδομένων (adaptive routing).

Αντίθετα, ένα range extender ή wifi repeater, απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου δικτύου διαφορετικού από αυτό του modem – router. Αυτό σημαίνει ότι, όταν βρίσκεσαι εκτός εμβέλειας του modem –router σου, θα πρέπει να συνδέεσαι χειροκίνητα στο δίκτυο που δημιούργησε το wifi extender.

Τέλος, τα range extenders και Wifi Repeaters, μειώνουν αισθητά την απόδοση και την ταχύτητα ενός Wifi δικτύου: Κάθε φορά που συνδέεται ένα range extender στο router σου η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων μειώνεται έως και 50%. Αντίθετα, οι συσκευές Whole Home Wifi παρέχουν σταθερή σύνδεση με θεωρητικές συνδυαζόμενες ταχύτητες έως 2,2 Gbps!

Mesh-WiFi-vs-WiFi Extenders

Σκεφτήκαμε πως μπορεί να χρειάζεσαι: Router

Whole Home WiFi – Πλεονεκτήματα:

• Ένα δίκτυο σε όλο το χώρο
• Σταθερή σύνδεση χωρίς μείωση απόδοσης
• Μεγάλη εμβέλεια
• Εύκολη εγκατάσταση και ρύθμιση δικτύου
• Ασφάλεια δικτύου

Whole Home WiFi – Μειονεκτήματα:

• Είναι αρκετά ακριβότερα από τα Range Extenders & Repeaters.
• Επιπλέον εξοπλισμός: Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου, πιθανόν να χρειάζεσαι περισσότερες από 2 συσκευές mesh Wifi.
• Έλλειψη προηγμένων ρυθμίσεων δικτύου που πιθανόν να χρειάζεται κάποιος απαιτητικός χρήστης.

Σκεφτήκαμε πως μπορεί να χρειάζεσαι: Wifi Mesh systems

Πηγές: tp-link.com, linksys.com

Επιστροφή στο Blog