Χρήσιμα Άρθρα

Τι εκτυπωτή να πάρω; Ποιος εκτυπωτής έχει φθηνά μελάνια; Να επιλέξω Laser ή inkjet;

Τι εκτυπωτή να πάρω; Ποιος εκτυπωτής έχει φθηνά μελάνια; Να επιλέξω Laser ή inkjet;

Η αγορά εκτυπωτή ή πολυμηχανήματος προβληματίζει πολλούς χρήστες. Οι εταιρίες κατασκευάζουν δεκάδες διαφορετικά μοντέλα, με διαφορετικές λειτουργίες και πλήθος χαρακτηριστικών, που απευθύνονται σε διαφορετικούς χρήστες.

Διάβασε το άρθρο που απαντάει στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα: Τι εκτυπωτή να πάρω; Ποιο πολυμηχάνημα να επιλέξω; Ποιος εκτυπωτής έχει φθηνά μελάνια; Να επιλέξω inkjet εκτυπωτή ή laser; Ποιος είναι ο καλύτερος εκτυπωτής;

Αγορά εκτυπωτή ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Η λάθος επιλογή ενός εκτυπωτή μπορεί να αποβεί καταστροφική για την τσέπη σου.

Αν επιλέξεις έναν εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα χωρίς προηγουμένως να έχεις ιεραρχήσει τις ανάγκες σού, το πιθανότερο είναι να αγοράσεις έναν εκτυπωτή που δεν σε ικανοποιεί.

Αν επιλέξεις έναν εκτυπωτή με αποκλειστικό κριτήριο την τιμή του, το πιθανότερο είναι να ξοδέψεις αρκετά περισσότερα χρήματα σε μελάνια εκτυπωτών και λοιπά αναλώσιμα. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι φθηνοί εκτυπωτές, έχουν ακριβά μελάνια.

Να πάρω εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα;

Να πάρω εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα

Πολυμηχάνημα HP

Αν θες απλά να εκτυπώνεις έγγραφα, εικόνες ή φωτογραφίες, προτίμησε έναν απλό εκτυπωτή. Συνήθως, συγκρίνοντας ίδιες κατηγορίες μηχανημάτων, ένας εκτυπωτής είναι αρκετά φθηνότερος από ένα πολυμηχάνημα. Επιπλέον, ένας απλός εκτυπωτής είναι μικρότερος και ελαφρύτερος.

Τα πολυμηχανήματα προσφέρουν αρκετά περισσότερες λειτουργίες από έναν απλό εκτυπωτή. Διαθέτουν ενσωματωμένο σαρωτή (Scanner), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτόνομα (χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούν σε υπολογιστή) σαν μικρά φωτοτυπικά μηχανήματα. Επίσης, σου δίνουν τη δυνατότητα να σαρώνεις έγγραφα και να τα αποθηκεύεις ψηφιακά (σε μορφή αρχείων) στον υπολογιστή σου.

Επίσης, ένα πολυμηχάνημα μπορεί να διαθέτει και άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά όπως λειτουργία FAX, αποστολή email, εκτύπωση από usb sticks και κάρτες μνήμης.

Φυσικά, τα πολυμηχανήματα είναι ακριβότερα σε σχέση με έναν εκτυπωτή αντίστοιχων προδιαγραφών, ενώ είναι πιο ογκώδη και βαριά.

Να πάρω εκτυπωτή Laser ή inkjet;

Να πάρω εκτυπωτή laser ή inkjet;

Laser & Inkjet εκτυπωτές της HP

Η απάντηση εξαρτάται από τις ανάγκες σου, το στυλ εκτύπωσης και το διαθέσιμο budget. Στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες μοντέλα laser και inkjet εκτυπωτών που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε χρήστη.

Εκτυπωτές inkjet

Πλεονεκτήματα

Προτίμησε έναν απλό inkjet εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα εάν:

·        Χρειάζεσαι έναν οικονομικό εκτυπωτή για βασική χρήση.

·        Θες αξιοπρεπή ποιότητα ασπρόμαυρής και έγχρωμης εκτύπωσης.

·        Ψάχνεις έναν εκτυπωτή εύκολο στη χρήση.

·        Θες να είναι αθόρυβος.

Επίλεξε έναν ειδικό inkjet εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα εάν:

·        Θες εξαιρετική ποιότητα έγχρωμης εκτύπωσης, π.χ. εκτύπωση φωτογραφιών.

·        Αν εκτυπώνεις σε παχύτερα χαρτιά, ειδικά χαρτιά, φωτογραφικά χαρτιά ή σε Printable CD – DVD

·        Αν θες να εκτυπώνεις σε μεγαλύτερης διάστασης χαρτί εκτυπωτή

Μειονεκτήματα

·        Χαμηλότερη ταχύτητα εκτύπωσης σε σχέση με τους εκτυπωτές laser.

·        Υψηλό κόστος μελανιών – κυρίως στα βασικά, οικονομικά  μοντέλα.

·        Τα μελανοδοχεία στεγνώνουν αν δεν εκτυπώνεις συχνά.

·        Δεν προτείνονται για μεγάλο όγκο εκτυπώσεων

·        Οι εκτυπώσεις των inkjet εκτυπωτών αλλοιώνονται αν έρθουν σε επαφή με νερό

Κόστος μελανιών εκτυπωτών inkjet

Μελάνι εκτυπωτή HP 652

Μελάνι εκτυπωτή HP 652 Color

Το κόστος αγοράς των αυθεντικών μελανιών inkjet είναι αρκετά χαμηλό, με τα περισσότερα μελάνια να κυμαίνονται σε τιμές μεταξύ 10-20€. Φυσικά, υπάρχουν και φθηνότερες επιλογές, όπως τα συμβατά μελάνια ή η αναγόμωση (refill), που κατεβάζουν το κόστος έως και 60% σε σχέση με τα αυθεντικά μελανοδοχεία.

Διαβασε επίσης: Τι να επιλέξω; Συμβατά μελάνια ή Αυθεντικά;

Όμως, τα μελάνια για inkjet εκτυπωτές, συνήθως εκτυπώνουν λιγότερες σελίδες σε σχέση με ένα τόνερ laser εκτυπωτή γεγονός που ανεβάζει το κόστος χρήσης και εκτύπωσης ανά σελίδα.

Διάβασε επίσης: Μελάνι εκτυπωτή: Γιατί τελειώνει γρήγορα;

Επιπλέον, αν στους εκτυπωτές που χρησιμοποιούν ένα έγχρωμο μελανοδοχείο τελειώσει ένα από τα τρία χρώματα που αυτό περιέχει, τότε πρέπει να αντικατασταθεί ολόκληρο το μελανοδοχείο. Αντίθετα, οι εκτυπωτές που χρησιμοποιούν ένα μελανοδοχείο για κάθε χρώμα, είναι πιο οικονομικοί στη χρήση τους.

Βρες το μελάνι εκτυπωτή που ψάχνεις σε 3 βήματα ΕΔΩ

Ξεχωριστά μελανοδοχεία ανά χρώμα Inkjet εκτυπωτή

Inkjet εκτυπωτής με ξεχωριστά μελανοδοχεία ανά χρώμα

Εκτυπωτές Ink Tank

Οι inkjet εκτυπωτές με επαναγεμιζόμενες δεξαμενές μελανιού (Ink Tanks), λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι συνηθισμένοι inkjet εκτυπωτές. Η διαφορά τους είναι πως διαθέτουν μικρές δεξαμενές μελανιού οι οποίες επαναγεμίζονται με μπουκάλια υγρού μελανιού.

Εκτυπωτές ink tank

Πολυμηχάνημα ink tank – Mε επαναγεμιζόμενες δεξαμενές μελανιού

Έτσι, το κόστος αγοράς μελανιού είναι πολύ μικρό αφού δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μπουκάλι με μελάνι. Αντίθετα, το κόστος του εκτυπωτή είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό ενός τυπικού inkjet εκτυπωτή, αφού ενσωματώνει ένα πιο πολύπλοκο σύστημα εκτύπωσης σε σχέση με έναν συμβατικό inkjet printer. Επιπλέον, η εγγύηση που παρέχεται στους εκτυπωτές ink tank λήγει εάν το μηχάνημα έχει ξεπεράσει κάποιον συγκεκριμένο αριθμό σελίδων.

Εκτυπωτές Laser

Πλεονεκτήματα

Προτίμησε έναν laser εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα εάν:

·        Θες μεγάλη ταχύτητα εκτύπωσης

·        Χαμηλότερο κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα

·        Εκτυπώνεις περισσότερο ασπρόμαυρα και λιγότερο έγχρωμα

·        Έχεις μεγάλο όγκο εκτυπώσεων μηνιαίως

·        Τον χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες ταυτόχρονα

·        Θες οι εκτυπώσεις σου να είναι ανθεκτικότερες στην υγρασία.

·        Δεν το χρησιμοποιείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Μειονεκτήματα

·        Μεγαλύτερος όγκος σε σχέση με έναν εκτυπωτή inkjet

·        Χαμηλότερη ποιότητα έγχρωμης εκτύπωσης

·        Υψηλότερο κόστος αγοράς σε σχέση με έναν αντίστοιχο inkjet εκτυπωτή.

·        Υψηλό κόστος αγοράς αυθεντικών toner

·        Περιορισμοί στον τύπο χαρτιού

Κόστος τόνερ εκτυπωτών Laser

Τόνερ εκτυπωτή Samsung

Τόνερ εκτυπωτή Samsung

Το κόστος των αυθεντικών τόνερ για laser εκτυπωτές ξεκινάει από  20€ και μπορεί να φτάσει και μερικές εκατοντάδες ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο του εκτυπωτή και την απόδοση του τόνερ σε σελίδες. Συνήθως, το αυθεντικό τόνερ ενός τυπικού μονόχρωμου laser εκτυπωτή κοστίζει 40-50€ και αποδίδει περίπου 1000-1500 σελίδες. Με λίγα λόγια, το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα για έναν μέσο εκτυπωτή laser είναι 0,02€-0,04€. Φυσικά, υπάρχουν, και σε αυτή την περίπτωση, οικονομικότερες εναλλακτικές όπως τα συμβατά τόνερ που μειώνουν το κόστος εκτύπωσης έως και 70%.

Διάβασε επίσης: Τόνερ εκτυπωτών: Πόσες σελίδες πραγματικά εκτυπώνουν;

Κύκλος λειτουργίας

Στους εκτυπωτές, ο κύκλος λειτουργίας είναι ο αριθμός που προκύπτει από stress tests που πραγματοποιούνται στα τελευταία στάδια παραγωγής. Αντιπροσωπεύει τον μέγιστο αριθμό σελίδων που μπορούν να εκτυπωθούν ανά μήνα με την ονομαστική ποιότητα εκτύπωσης ενός μηχανήματος. Με λίγα λόγια, ο κύκλος εργασιών έχει σκοπό να δείξει πόσες σελίδες μπορεί να εκτυπώσει ένας εκτυπωτής σε ένα μήνα, χωρίς προβλήματα ή εμπλοκές.

Αν ο όγκος των εκτυπώσεων σου είναι μεγάλος, προτίμησε έναν εκτυπωτή με μηνιαίο κύκλο λειτουργίας που υπερκαλύπτει τις ανάγκες σου.

Διάβασε επίσης: Εκτυπωτές laser vs Εκτυπωτές inkjet: Πως λειτουργούν

Ανάλυση εκτυπωτών

Η ανάλυση ενός printer, συνδέεται άμεσα με την ποιότητα εκτύπωσης. Η ανάλυση μετριέται σε DPI (Dots Per Inch) και εκφράζει τον αριθμό των εκτυπωμένων κουκίδων ανά τετραγωνική ίντσα. Όσο περισσότερες εκτυπωμένες κουκίδες σε μια τετραγωνική ίντσα, τόσο πιο λεπτομερής η εκτύπωση. Με λίγα λόγια, ένας εκτυπωτής με υψηλή ανάλυση εκτύπωσης παράγει πιο ευκρινής και ρεαλιστικές εκτυπώσεις.

Ανάλυση εκτυπωτή

Διαφορά εκτύπωσης σε DPI

Αν χρειάζεσαι έναν εκτυπωτή για εκτύπωση φωτογραφιών ή γενικότερα θες μέγιστη ποιότητα εκτύπωσης, προτίμησε έναν εκτυπωτή με όσο το δυνατόν υψηλότερη ανάλυση

Ταχύτητα εκτυπωτή

Η ταχύτητα εκτύπωσης μετριέται σε PPM (Page Per Minute). Αποτελεί μια ένδειξη που μας πληροφορεί για το πόσες σελίδες κειμένου ανά λεπτό μπορεί να εκτυπώσει ο εκτυπωτής.

Η ταχύτητα εκτύπωσης είναι διαφορετική για ασπρόμαυρες εκτυπώσεις και διαφορετική για έγχρωμες εκτυπώσεις.

Η δηλωθείσα ταχύτητα εκτύπωσης μπορεί να διαφέρει από την πραγματική ταχύτητα εκτύπωσης. Οι μετρήσεις από τους κατασκευαστές γίνονται ρυθμίζοντας τον εκτυπωτή ώστε να αποδίδει τη μέγιστη ταχύτητα, εις βάρος της ποιότητας εκτύπωσης.

Αν  λοιπόν, το ζητούμενο από έναν printer είναι η ταχύτητα εκτύπωσης, επίλεξε κάποιον που έχει υψηλό PPM.

Μέγεθος και είδος χαρτιού

Χαρτί εκτυπωτή Navigator

Χαρτιά εκτυπωτή της εταιρίας Navigator

Οι περισσότεροι εκτυπωτές προορίζονται για εκτύπωση σε χαρτί διάστασης Α4 ή μικρότερο. Υπάρχουν όμως και εκτυπωτές που εκτυπώνουν σε χαρτί Α3 αλλά και εκτυπωτές που εκτυπώνουν σε ρολά χαρτιού με πλάτος μεγαλύτερο του ενός μέτρου!

Διάβασε επίσης: Χαρτί εκτύπωσης: Πως να επιλέξω το σωστό χαρτί;

Αν θες να εκτυπώνεις σε χαρτιά μεγαλύτερης διάστασης ή σε ειδικά χαρτιά, φακέλους κ.τ.λ., βεβαιώσου πως ο εκτυπωτής που θα αγοράσεις υποστηρίζει εκτύπωση στη διάσταση ή στον τύπο χαρτιού που σε ενδιαφέρει.

Τροφοδοσία χαρτιού εκτυπωτή

Η πλήρωση του printer με χαρτί γίνεται από το δίσκο τροφοδοσίας (Paper Tray). Αν ο όγκος των εκτυπώσεων είναι μεγάλος, επίλεξε έναν εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα με δίσκο τροφοδοσίας μεγάλης χωρητικότητας. Έτσι, δε θα χρειάζεται να τροφοδοτείς συνέχεια τον εκτυπωτή σου με χαρτί ή να ξεμένεις από χαρτί κατά τη διάρκεια των εκτυπώσεων.

Lexmark Printer Paper Tray

Δισκός χαρτιού (Paper Tray) εκτυπωτή Lexmark

Σε περίπτωση που χρειάζεσαι ένα πολυμηχάνημα, σκέψου χρειάζεσαι σαρωτή (scanner) με  αυτόματο τροφοδότη (ADF – Automatic Document Feeder). Αν το scanner δε διαθέτει αυτόματο τροφοδότη και ο σαρωτής είναι τύπου flat-bed, θα πρέπει να σαρώνεις χειροκίνητα τις σελίδες τοποθετώντας τις μία μία στο σαρωτή.

Canon πολυμηχάνημα με ADF

Canon πολυμηχάνημα με ADF

Αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης

Πολλοί εκτυπωτές υποστηρίζουν αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης (dublex) ενώ άλλοι μπορούν να αναβαθμιστούν με πρόσθετα εξαρτήματα για να εκτυπώνουν αυτόματα και στις δυο πλευρές του χαρτιού.

Η εκτύπωση διπλής όψης μειώνει τον όγκο του χαρτιού, συνεπώς συμβάλει και στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Η εκτύπωση διπλής όψης είναι απαραίτητη αν έχεις μεγάλο όγκο εκτυπώσεων.

Μνήμη εκτυπωτή

Για να αποθηκεύουν προσωρινά τα έγγραφα προς εκτύπωση, οι εκτυπωτές διαθέτουν ενσωματωμένη μνήμη RAM. Αν εκτελείς μεγάλο όγκο εκτυπώσεων, εκτυπώνεις μεγάλα αρχεία ή ο εκτυπωτής έχει εγκατασταθεί σε δίκτυο και τον χρησιμοποιούν και άλλοι χρήστες, επίλεξε έναν εκτυπωτή με ικανή ποσότητα μνήμης ώστε να συγκρατεί τα προς εκτύπωση έγγραφα.

Σύνδεση & επικοινωνία εκτυπωτή

USB & Wifi Σύνδεση Printer

USB & Wifi Σύνδεση Εκτυπωτή

Πριν καταλήξεις στην αγορά printer ή πολυμηχανήματος, αποφάσισε τον τρόπο σύνδεσής του. Όλοι οι εκτυπωτές συνδέονται στο PC με ένα καλώδιο USB ενώ, όλο και περισσότεροι εκτυπωτές, διαθέτουν και σύνδεση Wifi. Επιπλέον, υπάρχουν εκτυπωτές που υποστηρίζουν σύνδεση με Bluetooth ή NFC. Σε πιο απαιτητικά περιβάλλοντα εργασίας (όπως ένα γραφείο) όπου υπάρχουν δίκτυα υπολογιστών, μια σύνδεση Ethernet ίσως θα ήταν απαραίτητη για να μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλοι χρήστες τον εκτυπωτή.

Συμπέρασμα

Η αγορά printer δεν είναι εύκολο πράγμα. Για να επιλέξεις τον εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου, θα πρέπει να μελετήσεις σε βάθος τα χαρακτηριστικά των μηχανημάτων και να γνωρίζεις εξαρχής τι ακριβώς χρειάζεσαι. Έτσι θα είσαι σίγουρος ότι έκανες τη σωστή επιλογή εκτυπωτή!

Διάβασε επίσης: