Χρήσιμα Άρθρα

Τι λάπτοπ να πάρω; Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις το καλύτερο Laptop!

Τι λάπτοπ να πάρω; Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις το καλύτερο λάπτοπ!

Τι λάπτοπ να πάρω; Αν αποφάσισες να αγοράσεις καινούργιο λάπτοπ, ίσως έχεις μπερδευτεί και αναρωτιέσαι. Και δεν έχεις άδικο, αφού στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες μοντέλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και εσύ θες να είσαι σίγουρος πως θα επιλέξεις το καλύτερο laptop.

Διάβασε τον οδηγό αγοράς λάπτοπ που απαντάει σε ερωτήματα, όπως: Τι λάπτοπ να πάρω; Ποιο είναι το καλύτερο λάπτοπ; Τι να προσέξω πριν την αγορά του; Ποιο να επιλέξω για gaming; Μπορώ να το αναβαθμίσω;

Μέγεθος Λάπτοπ

τι λάπτοπ να πάρω για Multimedia εφαρμογές, video και ταινίεςΒασικό χαρακτηριστικό ενός λάπτοπ είναι το μέγεθος και το βάρος του. Αν η φορητότητα παίζει μεγάλο ρόλο για εσένα, επέλεξε ένα μοντέλο με χαμηλό βάρος και μικρό όγκο.

Στην αγορά laptop μπορείς να βρεις υπερ-φορητά μοντέλα με διαγώνιο οθόνης 10’’ και βάρος μόλις 590gr., όπως το Notebook Microsoft Surface Go που συνδυάζει τον όγκο ενός tablet με τις επιδόσεις ενός λάπτοπ! Συνήθως όμως, τα περισσότερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας, έχουν διαγώνιο οθόνης 13,3’’ – 14’’ και βάρος 1,2-2kg όπως το Lenovo C340-14API Convertible.

Αν το μέγεθος  δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εσένα και απλά θέλεις ένα desktop replacement χωρίς την ανάγκη διαρκούς μετακίνησης, δώσε περισσότερη σημασία σε άλλα χαρακτηριστικά και όχι στο μέγεθος.

Ανάλυση Οθόνης Λάπτοπ

Εκτός από το μέγεθος, δώσε σημασία και στην ανάλυση της οθόνης. Για αξιοπρεπή εμπειρία θέασης, προτίμησε μια Full HD οθόνη με ανάλυση 1920×1080. Αν ψάχνεις για gaming laptop σιγουρέψου πως η οθόνη του έχει χαμηλό response time. Αν θες ένα laptop για να απολαμβάνεις τις αγαπημένες σου ταινίες και σειρές, επίλεξε μια οθόνη με ανάλυση 4K.Tι λάπτοπ να πάρω; τι ανάλυση οθόνης πρέπει να έχει το laptop;Σημαντικό ρόλο για μια οθόνη παίζει και η γωνία θέασης, οπότε λάβε υπόψη και αυτό το χαρακτηριστικό στην έρευνα αγοράς που κάνεις. Επίσης, αν χρησιμοποιείς το λάπτοπ σου σε χώρο με πολύ φωτισμό, προτίμησε μια οθόνη anti glare για να μειώσεις τις αντανακλάσεις και να εργάζεσαι πιο ξεκούραστα. Από την άλλη, προτίμησε μια οθόνη με glossy επίστρωση αν θες εντονότερα και πιο ζωηρά χρώματα.

Περισσότερα για τις οθόνες υπολογιστών μπορείς να διαβάσεις στο άρθρο:
Οθόνη υπολογιστή – Ποιά είναι η καλύτερη οθόνη; Ποιό Monitor να επιλέξω;

Τι λάπτοπ να πάρω για αυτονομία;

Τι λάπτοπ να πάρω για Αυτονομία

Η απόδοση της μπαταρίας και η αυτονομία θα πρέπει να σε απασχολούν αν η αγορά laptop γίνεται με βασικό κριτήριο την φορητότητα. Δεν παίζει ρόλο μόνο η χωρητικότητα της μπαταρίας σε mAh αλλά και η κατανάλωση ρεύματος του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών, του σκληρού δίσκου και της οθόνης.

Γι’ αυτό, αναζήτησε τις ώρες αυτονομίας που δηλώνει ο κατασκευαστής και επίλεξε ανάλογα. Λάβε υπόψη σου όμως ότι οι μετρήσεις αυτονομίας που κάνουν οι κατασκευαστές, πραγματοποιούνται με τη φωτεινότητα της οθόνης στο 50%. Γενικά, αν μετακινείσαι συνεχώς με το laptop, προτίμησε κάποιο μοντέλο με αυτονομία άνω των 6 ωρών.

Επεξεργαστής – τι λάπτοπ να πάρω για επιδόσεις

Τι λάπτοπ να πάρω για επιδόσεις - Επεξεργαστής

Οι mobile επεξεργαστές είναι αρκετά διαφορετικοί από τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε Desktop PC. Προτεραιότητα των επεξεργαστών που τοποθετούνται σε Laptops είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ρεύματος και η μικρότερη ανάγκη ψύξης. Οι επιδόσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν mobile CPU’s με εξαιρετικές επιδόσεις.

Οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής επεξεργαστών, Intel και AMD, παράγουν διαφορετικές σειρές mobile επεξεργαστών, ανάλογα με τη χρήση του Laptop. Για παράδειγμα, οι επεξεργαστές Intel με την κατάληξη “U”, είναι Ultra-low power μοντέλα με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, ενώ αυτοί με την κατάληξη “H” ενσωματώνουν κάρτες γραφικών υψηλής απόδοσης.

Intel CPUSeries SuffixΔες εδώ πως θα ξεχωρίσεις τις σειρές επεξεργαστών Intel. Κάπως αντίστοιχα διακρίνει τα μοντέλα της και η AMD.

Γενικά:
 • Για gaming laptop, προτίμησε έναν επεξεργαστή επιδόσεων: έναν Intel Core i7 ή AMD Ryzen 7 ή καλύτερο
 • Αν θες ένα δυνατό laptop για κάθε χρήση, δες τους επεξεργαστές Intel Core i5 ή AMD Ryzen 5.
 • Αν χρειάζεσαι ένα laptop για καθημερινή χρήση με αξιοπρεπείς επιδόσεις, επίλεξε κάποιο με Intel i3 ή AMD Ryzen 3
 • Φορητοί υπολογιστές με επεξεργαστές Celeron, Pentium, Atom, AMD Α4 series κ.τ.λ καλύπτουν εντελώς βασική χρήση, χωρίς απαιτήσεις σε επιδόσεις.

Αν θες να συγκρίνεις τις επιδόσεις μεταξύ επεξεργαστών, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις ιστοσελίδες cpubenchmark.net και cpuboss.com οι οποίες ενημερώνονται τακτικά για τα νέα μοντέλα επεξεργαστών.

Μνήμη RAM – τι λάπτοπ να πάρω;

Μνήμη RAM - Αγορά Laptop

Επαρκής μνήμη RAM σου επιτρέπει να τρέχεις πολλές εφαρμογές ταυτόχρονά χωρίς καθυστερήσεις. Γενικά, όσο περισσότερη και γρηγορότερη μνήμη έχει ένας υπολογιστής, τόσο το καλύτερο. Ένα laptop με 4GB μνήμης RAM προτείνεται για πολύ βασική χρήση και συναντάται πλέον σε low-end μοντέλα. Αντίθετα, ένα laptop με 8GB μνήμης ανταπεξέρχεται ευκολότερα και σε πιο απαιτητικές εργασίες, ενώ σε ένα gaming laptop θεωρείται το ελάχιστο αποδεκτό μέγεθος αφού μπορείς να βρεις και gaming laptops με 32GB μνήμης.

Αν τα οικονομικά σου στο επιτρέπουν επέλεξε ένα laptop με όσο το δυνατό περισσότερη μνήμη γίνεται. Μπορεί να μη τη χρειάζεσαι άμεσα αλλά η αναβάθμιση μνήμης σε πολλά laptops δεν είναι δυνατή ή είναι αρκετά πολύπλοκη σαν διαδικασία.

Σκληρός δίσκος ή SSD δίσκος;

Σκληρός δίσκος ή SSD δίσκος - Αγορά Laptop

Πλέον, οι δίσκοι SSD θεωρούνται δεδομένη επιλογή στα laptops. Είναι θεαματικά ταχύτεροι από τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους HDD, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ενώ είναι πιο αξιόπιστοι και ελαφρύτεροι.

Για να μάθεις περισσότερα για τους δίσκους SSD διάβασε το παρακάτω άρθρο:
“Δίσκοι SSD – Σε τι διαφέρουν από τους HDD; Τι είναι M.2, NVMe, SATA & PCI Express;”

Αν οι ανάγκες σου σε αποθηκευτικό χώρο είναι μεγάλες αλλά δεν θες να θυσιάσεις την ταχύτητα χάρη της χωρητικότητας, στην αγορά υπάρχουν laptops που διαθέτουν 2 δίσκους: Έναν δίσκο SSD, στον οποίο είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα, και έναν δίσκο HDD μεγάλης χωρητικότητας για να αποθηκεύεις φωτογραφίες, video και μεγάλα αρχεία χωρίς να αγχώνεσαι αν τελειώνει ό χώρος.

Κάρτα γραφικών – τι λάπτοπ να πάρω για gaming;

Η κάρτα γραφικών (GPU) είναι το υποσύστημα του υπολογιστή που αναλαμβάνει την επεξεργασία και προβολή των γραφικών στην οθόνη του. Η απόδοση της κάρτας γραφικών παίζει μεγάλο ρόλο στα gaming laptops αλλά και σε εφαρμογές που έχουν μεγάλες απαιτήσεις επεξεργασίας γραφικών.

Τι λάπτοπ να πάρω για gaming - Κάρτα γραφικών

Στα laptops υπάρχουν δύο τύποι GPU: Οι κάρτες γραφικών που είναι ενσωματωμένες στον επεξεργαστή (Integrated GPU’s) και οι αυτόνομες κάρτες γραφικών. Τα integrated GPU’s χρησιμοποιούν τη μνήμη RAM του συστήματος και έχουν μέτριες επιδόσεις αλλά καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Οι αυτόνομες κάρτες γραφικών έχουν δική τους μνήμη VRAM και καλύτερες επιδόσεις. Όμως, κοστίζουν περισσότερο και είναι πιο ενεργοβόρες.

Αν ψάχνεις ένα καλό gaming laptop ή ένα laptop για AutoCAD και 3d Rendering, τότε σίγουρα χρειάζεσαι μια καλή κάρτα γραφικών. Από την άλλη, ένα Integrated GPU είναι ιδανικό για laptops που προορίζονται για βασική χρήση, εφαρμογές γραφείου, αναπαραγωγή video και σερφάρισμα στο internet.

Λειτουργικό σύστημα Laptop

Λειτουργικό σύστημα Laptop

Τα Windows 10 είναι πλέον το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα. Στην αγορά θα βρεις κυρίως Laptop με Windows 10 Home και Laptop με Windows 10 Pro. Αν χρειάζεσαι ένα laptop για επαγγελματική χρήση ή εργάζεσαι εξ’ αποστάσεως, προτίμησε τα Windows 10 Pro. Η έκδοση Pro περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες της έκδοσης Home αλλά και επιπλέον δυνατότητες κρυπτογράφησης, σύνδεσης εξ’ αποστάσεως, δημιουργία εικονικών μηχανών κ.τ.λ.

Δες τη σύγκριση των εκδόσεων Windows 10 Home & Pro, εδώ.

Αν δε θες να εγκαταστήσεις κάποια έκδοση των Windows στο νέο σου Laptop ή σκοπεύεις να εγκαταστήσεις κάποια διανομή Linux, επίλεξε ένα Laptop χωρίς λειτουργικό. Τα laptop χωρίς λειτουργικό θα τα ξεχωρίσεις εύκολα από την ένδειξη “FreeDos”. Τα Laptop με FreeDos είναι αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με αυτά που έχουν εγκατεστημένη κάποια έκδοση των Windows.

Συνδεσιμότητα & Εξοπλισμός – τι λάπτοπ να πάρω;

τι λάπτοπ να πάρω; Συνδεσιμότητα & εξοπλισμός

Πριν προχωρήσεις στην αγορά laptop, ρίξε μια ματιά αν το μοντέλο που σε ενδιαφέρει διαθέτει χαρακτηριστικά που πιθανόν να χρειάζεσαι:

 • Την ύπαρξη Bluetooth για ασύρματη σύνδεση συσκευών όπως mouse, smartphone, ακουστικά και ηχεία.
 • Αν το laptop είναι εξοπλισμένο με Webcamera, για Skype meetings και αντίστοιχες εφαρμογές.
 • Την ποιότητα ενσωματωμένων ηχείων, αν σε ενδιαφέρει το gaming ή η αναπαραγωγή μουσικής.
 • Την ύπαρξη θύρα HDMI, αν θές να συνδέεις το laptop σου με εξωτερική οθόνη, τηλεόραση ή video projector.
 • Το πλήθος θυρών USB 3.0 & USB 2.0 για να συνδέεις των εκτυπωτή σου, εξωτερικούς δίσκους και λοιπές συσκευές.
 • Card Reader, αν χρησιμοποιείς κάρτες μνήμης
 • Δώσε σημασία στον τύπο και την διάταξη του πληκτρολογίου. Αν η δουλειά σου απαιτεί keyboard που να έχει και πλήρες αριθμητικό πληκτρολόγιο ή αν θες να είναι φωτιζόμενο για εργασία σε χώρους με χαμηλό φωτισμό.
 • Αν η ασφάλεια δεδομένων είναι σημαντική για εσένα, ψάξε για μοντέλα που διαθέτουν fingerprint scanner

Αναβάθμιση Laptop. Τι μπορώ να αναβαθμίσω;

Αναβάθμιση Laptop. Τι μπορώ να αναβαθμίσω;

Η αναβάθμιση laptop δεν είναι τόσο εύκολη όσο σε ένα Desktop PC. Παρ’ όλα αυτά, ανάλογα με το μοντέλο, μπορείς να αναβαθμίσεις κάποια parts. Βέβαια, θα πρέπει προηγουμένως να έχεις συμβουλευτεί το manual του κατασκευαστή για να είσαι 100% σίγουρος αν η αναβάθμιση laptop είναι εφικτή.

Η πιο εύκολη αναβάθμιση laptop είναι η αλλαγή του συμβατικού δίσκου HDD με έναν ταχύτερο δίσκο SSD. Με έναν δίσκο SSD η εκκίνηση του υπολογιστή γίνεται ταχύτερα, οι εφαρμογές ανταποκρίνονται γρηγορότερα ενώ μειώνεται και η κατανάλωση ενέργειας. Αν το laptop διαθέτει σύνδεση SATA, τότε όλοι οι SATA δίσκοι SSD είναι απόλυτα συμβατοί.

Η προσθήκη μνήμης είναι επίσης μια σχετικά εύκολη αναβάθμιση laptop. Με την αναβάθμιση μνήμης, μπορείς να ανοίγεις περισσότερες εφαρμογές ταυτόχρονα χωρίς να διαμαρτύρεται ο υπολογιστής σου, ενώ αυτές θα «φορτώνουν» ταχύτερα. Προσοχή όμως: ορισμένα μοντέλα Laptop δεν μπορούν να δεχτούν αναβάθμιση μνήμης, ενώ ακόμα και αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, θα πρέπει να είσαι σίγουρος για τον τύπο μνήμης που θα εγκαταστήσεις.

Συμπέρασμα – τι λάπτοπ να πάρω;

Για να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή λάπτοπ, θα πρέπει προηγουμένως να έχεις ιεραρχήσει τις ανάγκες σου. Αφού απαντήσεις στο ερώτημα “τι λάπτοπ να πάρω” και ορίσεις τον οικονομικό σου προϋπολογισμό, μπορείς να ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς. Μελέτησε με προσοχή τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μοντέλων που καλύπτουν τις ανάγκες σου, βάλε προτεραιότητες και ξεκίνα το ψάξιμο!

Τα καλύτερα λάπτοπ (2020)

Κάνε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους και βρες τα καλύτερα Laptop του 2020:

Διάβασε επίσης: Τι κινητό να πάρω; Οδηγός αγοράς Smartphone

Αν σου άρεσε το άρθρο “Τι λάπτοπ να πάρω; Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις το καλύτερο Laptop!” μοιράσου το στα social media, χρησιμοποιόντας τα κουμπία που βρίσκονται ακριβώς από κάτω!