Οδηγός αγοράς

Χαρτί εκτυπωτή: Πως να επιλέξω το σωστό χαρτί;

Χαρτί εκτυπωτή: 10+1 tips για οικονομία

Τι θα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε χαρτί εκτυπωτή

Είτε το χρησιμοποιείτε για απλές φωτοτυπίες, είτε για εκτυπώσεις ή πιό απαιτητικές εργασίες, το χαρτί εκτυπωτή θα πρέπει να πληρεί μια σειρά ιδιοτήτων, διασφαλίζοντας την επιτυχία και την ποιότητα της εκτύπωσης. Μια σωστή εκτύπωση χρειάζεται την καλύτερη δυνατή απορρόφηση του μελανιού και επιλογή του σωστού χαρτιού ελαττώνει τα προβλήματα εκτύπωσης. Διαβάστε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του χαρτιού εκτύπωσης:

Διάσταση χαρτιού

 

Χαρτί εκτύπωσης: Διαστάσεις
Διαστάσεις χαρτιού εκτύπωσης

Η διάσταση του χαρτιού εκτύπωσης είναι το πιο δημοφιλές και ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του. Οι διεθνείς διαστάσεις χαρτιού εκτύπωσης έχουν οριστεί βάσει ISO 216 και μετριούνται σε mm. Η πιο δημοφιλής διάσταση είναι το χαρτί α4. Δείτε τις διαστάσεις του χαρτιού εκτύπωσης στην παρακάτω εικόνα:

Χαρτί εκτυπωτή: Βάρος χαρτιού

Το βάρος του χαρτιού εκτύπωσης είναι η μάζα του ανά μονάδα επιφανείας και μετριέται σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (gr/m²). Είναι ίσως η βασικότερη ιδιότητα αφού είναι αυτή που αφορά στην οικονομία της παραγωγής ενός εντύπου.

Χαρτί εκτυπωτή & Πάχος

Οι περισσότεροι, συνδέουν το βάρος του χαρτιού με το πάχος του. Όμως, το πάχος του χαρτιού εκτύπωσης είναι διαφορετικό χαρακτηριστικό, ανεξάρτητο απο το βάρος του χαρτιού. Ένα ποιοτικό χαρτί 75gr. μπορεί να είναι το ίδιο ή περισσότερο παχύ από ένα χαρτί εκτυπωτή 80gr. To πάχος του χαρτιού μετριέται με μικρόμετρο και εκφράζεται σε microns (μm), δηλαδή σε χιλιοστά του χιλιοστού.

Σκεφτήκαμε πως μπορεί να χρειάζεσαι: Χαρτί εκτύπωσης

Χαρτί εκτυπωτή: Λευκότητα

Ως λευκό, ορίζεται το χαρτί εκτύπωσης που αντανακλά τέλεια τις τιμές των ανακλώμενων χρωμάτων κόκκινου, πράσινου και μπλε. Η μέτρηση γίνεται με φωτόμετρο φίλτρων CIE και ο δείκτης λευκότητας (WI) αποδίδεται μέσω του τύπου WI=4B-3G (όπου B και G είναι οι αντανακλάσεις του μπλε και του πράσινου χρώματος αντίστοιχα ως μετρήσεις του απόλυτου λευκού.)

Αδιαφάνεια

Όσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση του φωτός στο χαρτί εκτύπωσης τόσο μικρότερη είναι η αδιαφάνεια και το αντίστροφο. Η αδιαφάνεια εξαρτάται από την αντανάκλαση, την διάχυση και την απορρόφηση του φωτός και μπορεί να αυξηθεί με την προσθήκη πληρωτικών υλικών. Η αδιαφάνεια του χαρτιού εκτύπωσης μας ενδιαφέρει όταν θα πρέπει να τυπώσουμε και στις δύο πλευρές ενός χαρτιού.

Ποσοστό υγρασίας

Η ποσότητα υγρασίας στο χαρτί εκτύπωσης επηρεάζει τόσο την ποιότητα εκτύπωσης όσο και τη δυνατότητα του εκτυπωτή να τροφοδοτεί το χαρτί σωστά. Εάν το ποσοστό περιεκτικότητας σε υγρασία είναι πολύ υψηλό, το χαρτί μπορεί να τσαλακωθεί, να αποκτήσει κυματοειδή μορφή & να μειωθεί η ποιότητα εκτύπωσης ή να υπάρξουν εμπλοκές χαρτιού στον εκτυπωτή. Το ιδανικό ποσοστό υγρασίας που προτείνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές εκτυπωτών είναι 4-5%.

Συντελεστής τριβής:

Τα χαρακτηριστικά τριβής του χαρτιού είναι σημαντικά για τη σωστή μεταφορά του χαρτιού από τον δίσκο χαρτιού στο εσωτερικό του μηχανήματος. Εάν ο συντελεστής τριβής του χαρτιού είναι πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός,το χαρτί μπορεί να μην τροφοδοτηθεί σωστά μέσα στο μηχάνημα ή να τροφοδοτηθούν πολλά φύλλα ταυτόχρονα. Ιδανικός συντελεστής τριβής είναι μεταξύ 0,35-0,67 μονάδων.

Σκεφτήκαμε πως μπορεί να χρειάζεσαι: Γραφική ύλη

Στιλπνότητα: 

Η στιλπνότητα είναι η ιδιότητα του χαρτιού να ανακλά ή να διαχέει το φως στην επιφάνειά του. Το ποσό της ανάκλασης ή στιλπνότητας εξαρτάται από την ομαλότητα στην επίστρωση των ινών σε συνδυασμό με την επεξεργασία του χαρτιού. Στα χαρτιά χωρίς επικάλυψη, οι ίνες λειτουργούν ως χιλιάδες μικροί καθρέφτες οι οποίοι ανακλούν το φως αφήνοντας ελάχιστο να περάσει κάτω από την επιφάνεια του χαρτιού.

Κατεύθυνση “νερών”

Τα “νερά” είναι η ευθυγράμμιση των ινών του χαρτιού σε ένα φύλλο χαρτιού. Τα νερά είναι μακριά, κατά μήκος του χαρτιού ή κοντά, κατά πλάτος του χαρτιού. Για χαρτί βάρους 60-90 g/m2 (16-24 lb bond), συνιστάται χαρτί με μακριά νερά.

Περιεχόμενο ινών:

Τα περισσότερα ξηρογραφικά χαρτιά υψηλής ποιότητας κατασκευάζονται από 100% χημικά κατεργασμένο χαρτοπολτό. Αυτό το περιεχόμενο εξασφαλίζει υψηλό βαθμό σταθερότητας για το χαρτί, με λιγότερα προβλήματα τροφοδότησης και καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης. Το χαρτί που περιέχει ίνες, όπως το βαμβάκι, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το χειρισμό του χαρτιού.

Ομαλότητα:

Η ομαλότητα είναι βασική παράμετρος στην εκτύπωση γιατί ευθύνεται για την καλή μεταφορά του μελανιού στην εκτύπωση. Η ομαλότερη επιφάνεια δέχεται περισσότερο και πυκνότερο μελάνι, άρα δίνει καλύτερο αποτέλεσμα και ομαλότερη τροφοδοσία χαρτιού στον εκτυπωτή. Από την άλλη, εάν το χαρτί έχει υπερβολικά λεία επιφάνεια, ενδέχεται να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους και επομένως το χαρτί να μην τροφοδοτηθεί σωστά μέσα στο μηχάνημα, ενώ μειώνεται και η ικανότητα σταθεροποίησης του μελανιού σε αυτό. Η ομαλότητα μετριέται σε μονάδες Sheffield και η κατάλληλη ομαλότητα χαρτιού είναι 100-200 μονάδες.

Ελαστικότητα: Η ελαστικότητα του χαρτιού μετριέται με τον δείκτη δυσκαμψίας Clark. Αν ο δείκτης δυσκαμψίας Clark είναι χαμηλός, το χαρτί λυγίζει εύκολα ενώ είναι επιρρεπές στην υγρασία και στην θερμότητα με αποτέλεσμα να τσαλακώνεται ή να ζαρώνει. Επιπλέον, μπορεί να τυλιχθεί στους κυλίνδρους τροφοδοσίας του εκτυπωτή δημιουργώντας εμπλοκές χαρτιού. Εμπλοκές χαρτιού μπορούν επίσης να παρατηρηθούν με τη χρήση υπερβολικά άκαμπτων χαρτιών, αφού είναι δύσκολο να λυγίσει μέσα στους κυλίνδρους και στις εσωτερικές διαδρομές εντός του εκτυπωτή.

Λειότητα: Η λειότητα του χαρτιού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα εκτύπωσης. Αν το χαρτί εκτύπωσης είναι πολύ τραχύ, το τόνερ δεν κολλάει πάνω του όπως θα έπρεπε. Αν το χαρτί είναι πολύ λείο, μπορεί να προκληθεί πρόβλημα με την τροφοδότηση ή άλλα προβλήματα με την ποιότητα εκτύπωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα χαρτί μεταξύ 100-300 στιγμών Sheffield. Η λειότητα μεταξύ 150-250 στιγμών Sheffield παράγει την καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης.

Συμπιεστότητα: Η συμπιεστότητα αναφέρεται στο πόσο ελαττώνεται το πάχος του χαρτιού όταν δέχεται πίεση στην επιφάνειά του και εξαρτάται από την σκληρότητα και την πυκνότητα των ινών του. Τα ογκώδη και αφράτα χαρτιά έχουν μεγαλύτερη συμπιεστότητα απ’ ότι τα λεπτά και πυκνά χαρτιά.

Επιλογή χαρτιού & σωστή αποθήκευση

Η χρήση του κατάλληλου φωτοαντιγραφικού χαρτιού εμποδίζει τις χρονοβόρες εμπλοκές χαρτιού και εξασφαλίζει ποιοτικές εκτύπώσεις χωρίς προβλήματα ενώ συμβάλει ακόμα και στην οικονομία γραφίτη (toner) ή μελανιού.

Δείτε τα παρακάτω γραφήματα για να διαπιστώσετε πως, τελικά, το να επιλέξετε κάποιο επώνυμο φωτοαντιγραφικό χαρτί μπορεί να κοστίζει λίγο περισσότερο αλλά ουσιαστικά πληρώνετε λιγότερο!

Στο παρακάτω γράφημα, αποδυκνύεται πως ένα μη ποιοτικό χαρτί μπορεί να σας κοστίσει σε χρόνο έως 78′ λόγω άσκοπων εμπλοκών:

 

Φωτοαντιγραφικό χαρτί εκτύπωσης
Πόσος χρόνος χάνεται λόγω εμπλοκών χαρτιού

Στο παρακάτω γράφημα, φαίνεται πως ένα ποιοτικό χαρτί μπορεί να κάνει οικονομία στο γραφίτη σας έως 100 σελίδες:

 

Φωτοτυπικό χαρτί εκτύπωσης
Ένα ποιοτικό χαρτί εξοικονομεί έως και 7% γραφίτη

Χαρτί εκτυπωτή: Εκμεταλλευτείτε ποσοτικές εκπτώσεις

Προβλέψτε τις ανάγκες της εταιρίας σας σε φωτοαντιγραφικό χαρτί σε βάθος χρόνου, π.χ. 6 μήνες, λαμβάνοντας υπόψη και την ποσότητα χαρτιού που χρησιμοποιήσατε στο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προμηθευτείτε χαρτί εκτυπωτή σε πολύ χαμηλότερη τιμή και να εκμεταλλευτείτε ποσοτικές εκπτώσεις

Συμπέρασμα

Για να αποφύγετε τις εμπλοκές και την χαμηλή ποιότητα εκτύπωσης, αλλά και να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, ακολουθήστε τα παρακάτω tips:

  • Αποφύγετε τα υπερβολικά φτηνά χαρτιά εκτύπωσης άγνωστης προέλευσης και προτιμήστε χαρτιά επώνυμων κατασκευαστών.
  • Εκτυπώστε και στις δύο όψεις του χαρτιού.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα καινούριο, άθικτο χαρτί.
  • Μην χρησιμοποιείτε χαρτί που έχει κοπεί με το χέρι.
  • Μην συνδυάζετε μεγέθη, τύπους ή βάρη χαρτιού στην ίδια εκτύπωση. Ο συνδυασμός προκαλεί εμπλοκές.
  • Μην χρησιμοποιείτε χαρτιά με επίστρωση εκτός αν είναι ειδικά σχεδιασμένα.
  • Για καλύτερα αποτελέσματα, αποθηκεύετε το χαρτί σε περιβάλλον όπου η θερμοκρασία είναι 21°C και η σχετική υγρασία 40%.
  • Αποθηκεύετε το χαρτί σε κούτες, σε παλέτα ή ράφι, και όχι απευθείας πάνω στο δάπεδο.
  • Φυλάσσετε τα μεμονωμένα πακέτα σε επίπεδη επιφάνεια.
  • Μην τοποθετείτε αντικείμενα πάνω στα μεμονωμένα πακέτα χαρτιού.
  • Βγάλτε το χαρτί από την κούτα ή τη συσκευασία του μόνο όταν είστε έτοιμοι να το τοποθετήσετε στον εκτυπωτή. Η κούτα και η συσκευασία διατηρούν το χαρτί καθαρό και στεγνό και δεν τσαλακώνεται.

Επισκευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του κορυφαίου κατασκευαστή χαρτιού Navigator group, για να διαβάσετε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες.

Αν σου άρεσε το άρθρο “Χαρτί εκτυπωτή: Πως να επιλέξω το σωστό χαρτί;” μοιράσου το στα social media, χρησιμοποιόντας τα κουμπία που βρίσκονται ακριβώς από κάτω!

Επιστροφή στο Blog