Χρήσιμα Άρθρα

Τι είναι οι δίσκοι SSD και γιατί είναι καλύτεροι από τους HDD;

Δίσκοι SSD στο officeplus.gr

Τι είναι οι Δίσκοι SSD: Συνοπτική ιστορία

Οι δίσκοι SSD κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 1991, από την εταιρία Sandisk. Αρχικά, οι δίσκοι SSD είχαν ιδιαίτερα μεγάλο κόστος και γι’ αυτό προορίζονταν για χρήση σε υπέρ-υπολογιστές. 16 χρόνια αργότερα, το 2007, η εταιρία Sandisk κατασκεύασε τους πρώτους δίσκους SSD μεγέθους 1.8’’ & 2.5’’ για χρήση σε laptop.

Πλέον, οι δίσκοι SSD αποτελούν βασική επιλογή σε νέους υπολογιστές και laptops αλλά και τον πιο εύκολο και αποδοτικό τρόπο για την αναβάθμιση ενός παλιότερου υπολογιστή.

Για να δούμε γιατί οι SSD δίσκοι υπερτερούν έναντι των συμβατικών σκληρών δίσκων HDD, θα πρέπει να συγκρίνουμε τον τρόπο λειτουργίας τους.

Πως λειτουργούν οι σκληροί δίσκοι HDD

Οι συνηθισμένοι σκληροί δίσκοι (HDD) αποθηκεύουν τα δεδομένα ηλεκτρομαγνητικά στην επιφάνεια μαγνητικών δίσκων. Οι μαγνητικοί δίσκοι, με τη βοήθεια ενός άξονα κίνησης, περιστρέφονται με 5400–10000 στροφές το δευτερόλεπτο.

Πάνω και κάτω από κάθε επιφάνεια μαγνητικών δίσκων μετακινούνται βραχίονες, πάνω στους οποίους βρίσκονται οι κεφαλές ανάγνωσης και εγγραφής.

HDD Hard Disk Drive

HDD – Hard Disk Drive

Ο συνδυασμός της κίνησης των βραχιόνων με την κίνηση των δίσκων, επιτρέπουν στις κεφαλές να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία των δίσκων. Όλη η λειτουργία ελέγχεται από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα.

Τα δεδομένα αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο ως ακολουθίες bit. Οι κεφαλές καταχωρούν τα bit αλλάζοντας το μαγνητικό πεδίο στην επιφάνεια των μαγνητικών δίσκων και τα διαβάζουν αναγνωρίζοντας το μαγνητικό πεδίο.

Κάθε bit δεδομένων καταλαμβάνει τον  χώρο του στην επιφάνεια του δίσκου αλλά δεν είναι απαραίτητο να εγγράφονται με τη σειρά στον δίσκο: πιθανόν να κατακερματίζονται και να εγγράφονται σε τυχαίες θέσεις

Τι είναι οι δίσκοι SSD: Πως λειτουργούν

Οι δίσκοι SSD, σε αντίθεση με τους σκληρούς δίσκους HDD, δεν έχουν κινητά μέρη. Γι’ αυτό το λόγο ονομάζονται Solid State Drives (SSD).

Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε συστοιχίες μνήμης NAND flash οι οποίες αποτελούνται από floating gate transistors. Τα floating gate transistors είναι τρανζίστορ με δύο πύλες εκ των οποίων η μία είναι πλωτή πύλη ενώ η άλλη πύλη επιλογής. Όταν κατά μήκος του τρανζίστορ διέλθει ισχυρό ρεύμα, το φορτίο παγιδεύεται στην πλωτή πύλη αυξάνοντας τη τάση κατωφλίου του τρανζίστορ.

Δίσκοι SSD SATA & M.2

Δίσκοι SSD SATA & M.2

Με αυτό τον τρόπο, τα δεδομένα διατηρούνται στο δίσκο SSD μέχρι να διαγραφούν από το χρήστη.

Με λίγα λόγια, οι SSD λειτουργούν όπως οι μνήμες RAM ενός υπολογιστή με τη διαφορά πώς τα δεδομένα δεν διαγράφονται μόλις κλείσει ο υπολογιστής αλλά παραμένουν αποθηκευμένα.

Δίσκοι SSD: Τι Πλεονεκτήματα έχουν; Γιατί είναι καλύτεροι απο τους HDD;

Ταχύτητα

Οι δίσκοι SSD είναι σημαντικά ταχύτεροι από τους σκληρούς δίσκους (HDD). Ένας βασικός δίσκος SSD διαθέτει ταχύτητα ανάγνωσης δεδομένων 550MBps (megabytes per second) και ταχύτητα εγγραφής 520MBps. Σε αντίθεση, ένας καλός HDD έχει ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής περίπου 125MBps. Με λίγα λόγια, ένας SSD δίσκος είναι 4-5 φορές ταχύτερος από έναν σκληρό δίσκο HDD.

Σύγκριση ταχύτητας: Δίσκοι SSD με HDD

Σύγκριση ταχύτητας: Δίσκοι SSD με HDD

Φορητότητα

Οι δίσκοι SSD είναι πολύ μικρότεροι και ελαφρύτεροι από τους σκληρούς δίσκους HDD αφού δεν διαθέτουν κινητά μέρη. Επιπλέον, έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια. Αυτό τους καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμους για χρήση σε laptops, notebooks και, γενικότερα, σε εφαρμογές που το ζητούμενο είναι η φορητότητα.

Δίσκοι SSD και Αξιοπιστία

Η έλλειψη κινούμενων μερών καθιστά τους δίσκους SSD πιο αξιόπιστους. Σε αντίθεση με τους HDD που μπορεί να χαλάσουν ξαφνικά, λόγω πτώσης ή κραδασμών, η αστοχία των SSD είναι προβλέψιμη.

Οι SSD δίσκοι είναι σχεδιασμένοι με συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και αντοχή. Για παράδειγμα, ο WD SSD Black SN750 1TB έχει προδιαγραφές αντοχής 600TBW (Terrabytes Written)  και, σύμφωνα με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα έως 1.750.000 ώρες!

Διαβάστε επίσης: Οθόνη υπολογιστή – Ποιά χαρακτηριστικά να προσέξεις πριν αγοράσεις

Ποιοι είναι οι καλύτεροι SSD δίσκοι;

Οι δίσκοι SSD χρησιμοποιούν δύο πρωτόκολλα επικοινωνίας για να μεταφέρουν δεδομένα: Το πρωτόκολλο SATA και το πρωτόκολλο PCI Express.

Το πρωτόκολλο επικοινωνίας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η μεταφορά δεδομένων μεταξύ των υποσυστημάτων ενός υπολογιστή (Επεξεργαστές – CPU , RAM, σκληρός δίσκος, μητρικές – motherboards κτλ). Ανάλογα με το πρωτόκολλο επικοινωνίας, καθορίζεται και η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, άρα και η ταχύτητα του δίσκου.

SATA III

Τo πρωτόκολλο SATA (Serial Advanced Technology Attachment), δημιουργήθηκε το 2000 και  αντικατέστησε το δίαυλο IDE (Integrated Drive Electronics).

SATA Ports

Θύρες SATA σε motherboard ενός Desktop PC

Πλέον το SATA έχει φτάσει στην τρίτη γενιά εξέλιξής του με μέγιστο θεωρητικό bandwidth 600MB/s που σε πραγματικές συνθήκες είναι μικρότερο. Στην πραγματικότητα, ένας SATA SSD δίσκος έχει ταχύτητα ανάγνωσης 550MB/s και εγγραφής 500MB/s.

PCI Express (PCIe)

To πρωτόκολλο PCI Express (Peripheral Component Interconnect Express) δημιουργήθηκε το 2003, αρχικά με σκοπό τη σύνδεση περιφερειακών συστημάτων όπως κάρτες γραφικών, κάρτες ήχου, κάρτες δικτύου κτλ.

PCIe Ports

Θύρες PCIe στην motherboard ενός Desktop PC

Μέχρι στιγμής, αν και η εξέλιξη του PCIe βρίσκεται στην 6η γενιά, ελάχιστες motherboards υποστηρίζουν έως PCI Express 4.0, με την πλειοψηφία τους να υποστηρίζει το PCI Express 3.0

PCI-e Lanes

Το σημαντικότερο ίσως χαρακτηριστικό του PCIe είναι τα lanes: όσα περισσότερα lanes διαθέτει μια συσκευή, τόσο ταχύτερη είναι. Τα lanes συμβολίζονται ως x1, x2, x4, x8, x16

Σε PCIe 4.0, τα 16 lanes αποδίδουν ταχύτητες έως 32GB/s ενώ τα 8 lanes αποδίδουν περίπου 16GB/s

Αντίστοιχα, το PCIe 3.0  x16 lanes αποδίδει σχεδόν 16GB/s, ενώ το PCIe 3.0 x8 αποδίδει  ταχύτητες έως 8GB/s.

Με λίγα λόγια, κάθε γενιά PCIe είναι 2 φορές γρηγορότερη από την προηγούμενη.

Τι είναι NVMe – PCIe

Το 2009 αναπτύχθηκε το πρωτόκολλο NVMe το οποίο επέτρεπε την επικοινωνία SSD δίσκων με τη χρήση του PCIe. Έτσι, ξεπεράστηκε το μέγιστο θεωρητικό bandwidth των 600MB/s  του προτύπου SATA III.

Οι δίσκοι NVMe χρησιμοποιούν πρωτόκολλο επικοινωνίας PCIe x2 ή PCIe x4, με το τελευταίο, φυσικά, να είναι το ταχύτερο.

Έτσι, ένας δίσκος NVMe 3.0 x4  φτάνει ταχύτητες ανάγνωσης έως 3500MB/s και ταχύτητες εγγραφής έως 3000MB/s.

Κατηγορίες δίσκων SSD

Δίσκοι SSD 2.5’’

Οι πιο διαδεδομένοι και οικονομικοί δίσκοι SSD είναι αυτοί των 2,5’’. Συνδέονται στη θύρα SATA της μητρικής και χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας SATA3.

Solid State Drive SATA3

Solid State Drive SATA3

Στην ίδια διάσταση υπάρχουν και οι δίσκοι SSD που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας NVMe (PCIe) και συνδέονται σε θύρα U.2, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι λόγω του μεγάλου κόστους τους.

Τι είναι οι Δίσκοι SSD Μ.2

Εξωτερικά, οι δίσκοι M.2 μοιάζουν με μνήμη RAM. Συνδέονται στη motherboard στην ειδική θύρα M.2, εφόσον φυσικά η μητρική διαθέτει τέτοια θύρα.

Δίσκοι SSD M.2 NVMe

Δίσκος SSD M.2 NVMe

Οι δίσκοι M.2 μπορεί να χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας SATA3 ή το NVMe – PCIe. Φυσικά, αυτοί που χρησιμοποιούν το NVMe είναι σημαντικά ταχύτεροι.

Οι δίσκοι M.2 κατασκευάζονται σε διάφορα μεγέθη που συνήθως αναγράφονται στη συσκευασία τους. Το πλάτος τους μπορεί να είναι 12, 16, 22, ή 30 εκατοστά και το μήκος τους, ξεκινώντας από 16 χιλιοστά, μπορεί να φτάσει τα 110. Τo πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι το 2280 (22×80 εκατοστά).

Οπότε, πριν επιλέξετε έναν M.2 SSD, συμβουλευτείτε το manual της motherboard ή του laptop σας.

Τι είναι οι Δίσκοι SSD PCI-e Card

Οι δίσκοι σε μορφή PCI-e card, συνδέονται απευθείας σε μια θύρα PCI-e της μητρικής. Φυσικά, χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας PCI-e NVMe. Όμως, δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα έναντι άλλων NVMe δίσκων που συνδέονται με θύρα Μ.2.

PCIe Card Solid State Drive

Δίσκος SSD σε μορφή PCIe κάρτας

Ποιόν δίσκο SSD να πάρω; Ποιοί είναι οι καλύτεροι δίσκοι SSD;

Η απάντηση είναι σχετική. Η επιλογή ενός SSD δίσκου, εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Αν πρόκειται για καινούργιο υπολογιστή, η προτιμότερη λύση είναι ένας δίσκος M.2 NVMe, με χωρητικότητα από 250GB και πάνω, στον οποίο θα εγκατασταθεί το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα.

Αν η ανάγκη για χώρο είναι μεγάλη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα και έναν 2° δίσκο HDD για να αποθηκεύετε μεγάλα αρχεία video, φωτογραφίες κτλ.

Αν χρειάζεται να αναβαθμίσετε τον παλιό υπολογιστή σας με έναν δίσκο SSD, τότε οι επιλογές εξαρτώνται από τις διαθέσιμες ελεύθερες θύρες. Όπως και να έχει, οι SSD είναι αισθητά γρηγορότεροι από τους συμβατικούς δίσκους HDD.

Οι καλύτεροι δίσκοι SSD

SATA – 2.5”
NVme

Διάβασε επίσης: Τι λάπτοπ να πάρω; Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις το καλύτερο Laptop!

Αν σου άρεσε το άρθροΔίσκοι SSD – Σε τι διαφέρουν απο τους HDD; Ποιοί είναι οι καλύτεροι SSD δίσκοι;μοιράσου το στα social media, χρησιμοποιόντας τα κουμπία που βρίσκονται ακριβώς από κάτω!

Επιστροφή στο Blog