Χρήσιμα Άρθρα

Οθόνη υπολογιστή – Τι οθόνη να πάρω; Ποιά είναι η καλύτερη οθόνη;

Οθόνη υπολογιστή, PC Monitor - Οδηγός αγοράς

Η οθόνη υπολογιστή (monitor) είναι ίσως το σημαντικότερο περιφερειακό σε ένα PC, desktop ή laptop. Βίντεο, φωτογραφίες, gaming, εφαρμογές γραφείου και προγράμματα ή απλά σερφάρισμα στο διαδίκτυο, όλα προβάλλονται στην οθόνη υπολογιστή.  Η επιλογή pc monitor μπορεί να αναβαθμίσει ή να υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την συνολική εμπειρία χρήσης ενός υπολογιστή. Κι’ όμως, πολλές φορές η επιλογή ενός monitor γίνεται επιπόλαια, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα χαρακτηριστικά της οθόνης.

 

Οθόνη υπολογιστή: Χρήση

Δεν υπάρχει οθόνη υπολογιστή που να αποδίδει παντού καλά. Όταν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς για οθόνη , θα πρέπει να γνωρίζεις για ποιο σκοπό τη χρειάζεσαι: Χρειάζεσαι ένα gaming monitor, μια επαγγελματική οθόνη για επεξεργασία εικόνας ή ένα monitor για εφαρμογές γραφείου και σερφάρισμα;

 

Οθόνη υπολογιστή: Χαρακτηριστικά

 

Διάσταση & Οθόνη υπολογιστή

Η διάσταση σε μία οθόνη υπολογιστή είναι το πιο προφανές χαρακτηριστικό. Ακόμα και ένας μη έμπειρος χρήστης μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ενός μικρού monitor με μία μεγαλύτερη οθόνη.

Το μέγεθός ενός monitor μετριέται σε ίντσες και δηλώνει το μήκος της διαγωνίου της ωφέλιμης περιοχής της οθόνης.

 

Αναλογία διάστασης monitor (Aspect Ratio)

Το aspect ratio ενός monitor είναι η αναλογική σχέση μεταξύ του πλάτους και του ύψους της οθόνης. Διατυπώνεται σαν κλασματική μορφή δύο αριθμών: ο πρώτος αριθμός αντιπροσωπεύει την οριζόντια διάσταση της οθόνης και ο δεύτερος αριθμός την κάθετη.  π.χ. 4:3 – 16:9

 

Οθόνη υπολογιστή - Αναλογία Διάστασης
Οθόνη υπολογιστή – Αναλογία Διάστασης

Γενικά, σε μια οθόνη υπολογιστή προτίμησε τη μεγαλύτερη διάσταση που αντέχει το budget σου αλλά μη το παρακάνεις: Αν το monitor είναι υπερβολικά μεγάλο αλλά η απόσταση θέασης πολύ μικρή, η εμπειρία χρήσης υποβιβάζεται.

 

Οθόνη υπολογιστή: Ανάλυση (Resolution)

Η εικόνα σε μια οθόνη υπολογιστή δημιουργείται από χιλιάδες μικροσκοπικά φωτιζόμενα εικονοστοιχεία που αλλάζουν χρώμα και ονομάζονται pixels. H ανάλυση ενός monitor είναι ο αριθμός των pixels σε κάθε διάστασή του.

 

Οθόνη υπολογιστή - Σύγκριση αναλύσεων
Σύγκριση αναλύσεων οθόνης

Για παράδειγμα, όταν μια οθόνη υπολογιστή έχει ανάλυση 1920×1080, σημαίνει ότι απεικονίζει 1920 pixel οριζόντια και 1080 pixels κάθετα.

Όσο μεγαλύτερη ανάλυση έχει μια οθόνη υπολογιστή, τόσο μεγαλύτερο αριθμό pixels διαθέτει. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των pixels, τόσο μεγαλύτερη η ευκρίνεια και η λεπτομέρεια απεικόνισης του monitor.

Η ευκρίνεια και η λεπτομέρεια απεικόνισης ενός monitor δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των pixels αλλά και από τη πυκνότητά τους. H πυκνότητα των pixels σε μια οθόνη υπολογιστή μετριέται σε pixels ανά ίντσα (PPI). Όσο μεγαλύτερη η πυκνότητα σε pixels τόσο το καλύτερο.

 

Σύγκριση

Αν λοιπόν ψάχνεις μια οθόνη υπολογιστή με μεγάλη ευκρίνεια και υψηλή λεπτομέρεια απεικόνισης, επέλεξε ένα monitor με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάλυση και PPI. Όμως,  έχε στο νου σου πως, οι οθόνες υπολογιστών με υπερβολικά μεγάλη ανάλυση χρειάζονται και μια αποδοτική κάρτα γραφικών.

 

Διάβασε επίσης: Τι λάπτοπ να πάρω; Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις το καλύτερο Laptop!

 

Οθόνη υπολογιστή: CRT -LCD – LED

 

CRT monitor

Οι πρώτες οθόνες καθοδικού σωλήνα (Cathode Ray Tube – CRT) κατασκευάστηκαν το 1920 και έως τα τέλη της δεκαετίας του 90, η αρχή λειτουργίας τους παρέμεινε ίδια. Λόγω του τρόπου λειτουργίας τους, οι οθόνες CRT ήταν ογκώδεις και βαριές.

 

Οθόνη υπολογιστή CRT
Οθόνη υπολογιστή CRT

Οι οθόνες CRT παράγουν, στον καθοδικό σωλήνα τους, μια δέσμη ηλεκτρονίων που κατευθύνεται στην οθόνη η οποία διαθέτει μια επίστρωση φωσφόρου. Ο καθοδικός σωλήνας «πυροβολεί» την οθόνη διαρκώς με ηλεκτρόνια, από δεξιά προς αριστερά και από πάνω προς τα κάτω. Η πρόσκρουση της δέσμης ηλεκτρονίων στην οθόνη, αλλάζει τη φωτεινότητα των pixels. Η διαδικασία αυτή  επαναλαμβάνεται πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο. Η συχνότητα με την οποία ολοκληρώνεται μια πλήρης σάρωση της οθόνης από ηλεκτρόνια, μετριέται σε Hertz (Hz) και ονομάζεται ρυθμός ανανέωσης.

 

Καθοδικός σωλήνας CRT Οθόνης

 

Οθόνη υπολογιστή LCD

Η τεχνολογία LCD (Liquid Crystal Display) αντικατέστησε την τεχνολογία CRT.  Στις οθόνες LCD, αντί του καθοδικού σωλήνα ηλεκτρονίων, χρησιμοποιούνται  panels υγρών κρύσταλλων. Οι υγροί κρύσταλλοι έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν την πολικότητα του φωτός που τους διαπερνά, ανάλογα με την τάση ρεύματος που εφαρμόζεται σε αυτούς. Επειδή όμως δεν παράγουν φως , στις οθόνες LCD χρησιμοποιούνται λάμπες φθορισμού ώστε να ανακλούν φώς στους υγρούς κρυστάλλους.

 

Οθόνη υπολογιστή LCD
Οθόνη υπολογιστή LCD

 

Οθόνη υπολογιστή LED

Οι σύγχρονες οθόνες, στην πλειοψηφία τους, χρησιμοποιούν τεχνολογία LED (Light Emitting Diode). Ουσιαστικά, οι οθόνες υπολογιστών LED λειτουργούν όπως οι οθόνες LCD. Η διαφορά τους είναι πως χρησιμοποιούν λάμπες LED αντί για λάμπες φθορισμού ώστε να ανακλούν φώς στους υγρούς κρυστάλλους. Τα LED Monitors παράγουν πιο φωτεινή εικόνα, καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και είναι πιο αξιόπιστα.

 

Τύπος Panel

Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής του panel των LCD – LED Monitor, προκύπτουν τρείς διαφορετικοί τύποι panel. Ο κάθε τύπος panel έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

TN Monitor Panel

Τα TN monitors έχουν υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης εικόνας (refresh rate), μικρότερους χρόνους απόκρισης (response time) και ελάχιστο motion blur. Είναι ιδανικά για gaming monitors, ενώ συνήθως είναι και οικονομικότερα. Το μειονέκτημά τους είναι οι μικρές γωνίες θέασης και η μειωμένη απόδοση χρωμάτων.

 

VA Monitor Panel

Τα VA monitors έχουν αρκετά ψηλούς ρυθμούς ανανέωσης εικόνας αλλά το κυριότερο πλεονέκτημά τους είναι η μεγάλη χρωματική αντίθεση (contrast) και το υψηλό βάθος εικόνας (image depth). Τo υψηλό βάθος εικόνας σημαίνει ότι, σε κάθε pixel του monitor, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός χρωμάτων. Έχουν μεγαλύτερο χρόνο απόκρισης αλλά μεγαλύτερες γωνίες θέασης από ένα TN monitor. Όμως, η ποιότητα των χρωμάτων μειώνεται κατά την αλλαγή γωνίας θέασης. Τα VA monitors προτείνονται για γενική χρήση.

 

IPS Panel & PLS Panel monitor

Μια οθόνη υπολογιστή που χρησιμοποιεί τεχνολογία IPS, συνήθως έχει μεγαλύτερο ρυθμό απόκρισης από ένα TN monitor αλλά μικρότερο ρυθμό απόκρισης από τα VA monitors. Τα IPS monitor διαθέτουν, τυπικά, τις καλύτερες γωνίες θέασης και την υψηλότερη χρωματική απόδοση, ενώ συνήθως είναι ακριβότερες. Οι IPS οθόνες είναι ιδανικές για επαγγελματική χρήση όπως επεξεργασία εικόνας & video. Μια οθόνη υπολογιστή που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Plane to line Shifting (PLS) χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο IPS monitor το οποίο διαθέτει βελτιωμένα χρώματα και γωνιές θέασης.

 

Οθόνη υπολογιστή OLED

Η τεχνολογία OLED χρησιμοποιείται, προς το παρόν, κυρίως σε τελευταίας τεχνολογίας τηλεοράσεις και smartphones αλλά σταδιακά υιοθετείται και σε pc monitors.

Στην τεχνολογία OLED  χρησιμοποιούνται οργανικές, ημιαγώγιμες φωτοδίοδοι που εκπέμπουν φωτισμό όταν τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό.

Οι οθόνες OLED δεν απαιτούν οπίσθιο φωτισμό  για την παραγωγή των χρωμάτων και των κινούμενων εικόνων, συνεπώς είναι ευκολότερο να κατασκευαστούν και έχουν χαμηλότερο βάρος.

Το κύριο πλεονέκτημα των οθονών OLED είναι ότι κάθε pixel της οθόνης διαθέτει δική του πηγή φωτός. Με αυτό τον τρόπο, οι οθόνες OLED παράγουν ρεαλιστικότερα χρώματα και έντονο μαύρο.

 

Διαβάστε επίσης: Δίσκοι SSD – Τι να επιλέξω; Τι σημαίνει M.2, NVMe, SATA & PCI Express;

 

Αντίθεση στην οθόνη υπολογιστή (Contrast)

Ο λόγος αντίθεσης (contrast) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά σε μια οθόνη υπολογιστή. Υποδεικνύει τη διαφορά μεταξύ του βαθύτερου μαύρου και του φωτεινότερου λευκού που μπορεί να αποδώσει μια οθόνη. Για παράδειγμα, μια αναλογία contrast 1500:1 δηλώνει πως μια εικόνα είναι 1500 φορές πιο φωτεινή από την πιο σκοτεινή. Γενικά, όσο μεγαλύτερο το contrast στην οθόνη υπολογιστή, τόσο ποιοτικότερη είναι η εικόνα. Μια τυπική τιμή πραγματικού contrast για μια οθόνη υπολογιστή είναι 1000:1. Όμως, πολλές φορές, οι εταιρίες κατασκευής monitor χρησιμοποιούν τεχνικές όπως Dynamic Contrast Ratio και Advance Contrast Ratio για να αυξήσουν πλασματικά το λόγο αντίθεσης.

 

Οθόνη υπολογιστή - Contrast
Contrast – Οθόνη υπολογιστή

 

Φωτεινότητα monitor (Brightness)

Η φωτεινότητα εκφράζεται σε cd/m² και αντιστοιχεί στο πόσο φωτεινό είναι το λευκό χρώμα που παράγει η οθόνη. Όσο μεγαλύτερο brightness έχει μια οθόνη υπολογιστή, τόσο πιο φωτεινή και φυσική είναι η εικόνα. Η μεγάλη φωτεινότητα εξυπηρετεί αν η οθόνη υπολογιστή βρίσκεται σε ένα πολύ φωτεινό δωμάτιο ή δίπλα σε παράθυρα. Όμως, ένα monitor με υπερβολικά μεγάλη φωτεινότητα, κουράζει πιο γρήγορα τα μάτια. Ιδανική επιλογή θα ήταν μια οθόνη υπολογιστή με φωτεινότητα 250-350 cd/m².

 

HDR οθόνη υπολογιστή

Το HDR (High Dynamic Range – στα ελληνικά «Υψηλό Δυναμικό Εύρος») είναι μια τεχνική αύξησης του εύρους φωτεινότητας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Με απλά λόγια, η τεχνολογία HDR προσομοιώνει το ανθρώπινο μάτι:  Μια οθόνη υπολογιστή με τεχνολογία HDR προσαρμόζει συνεχώς τη λαμπρότητα (luminosity) της και μπορεί να αποδώσει περισσότερα χρώματα με μεγαλύτερες διαβαθμίσεις και αποχρώσεις.

 

Ρυθμός ανανέωσης εικόνας (Refresh rate)

Το πόσο συχνά δημιουργείται και ανανεώνεται κάθε καρέ της εικόνα ενός pc monitor, μετριέται σε Hertz (Hz) και ονομάζεται ρυθμός ανανέωσης (refresh rate). Μια τυπική οθόνη υπολογιστή συνήθως έχει ρυθμό ανανέωσης 60Hz, με τα high end monitors να φτάνουν έως 240Hz. Υψηλότερο refresh rate σημαίνει ομαλότερη κίνηση στην εικόνα και περισσότερα frames per second σε games. Επίλεξε, λοιπόν, μια οθόνη υπολογιστή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης, αρκεί να διαθέτεις μια αρκετά δυνατή κάρτα γραφικών που να το υποστηρίζει.

 

Οθόνη υπολογιστή - Σύγκριση ρυθμού ανανέωσης
Σύγκριση ρυθμού ανανέωσης 60Hz με 240Hz

 

V-sync, G Sync, FreeSync

Το VSync είναι μια λειτουργία που όταν ενεργοποιείται, εντοπίζει το μέγιστο ρυθμό ανανέωσης ενός monitor και αποτρέπει την κάρτα γραφικών από το να στείλει περισσότερα frames από αυτό που μπορεί να επεξεργαστεί η οθόνη υπολογιστή. Συνεπώς, παρατηρείται το πρόβλημα χαμένων frames τα οποία πολύ συχνά μειώνονται σε τέτοιο βαθμό  που παρατηρούνται κολλήματα στην κίνηση της εικόνας.

Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα έρχεται από την εταιρία N-Vidia και την τεχνολογία G-Sync. Η τεχνολογία G-Sync λειτουργεί με αντίστροφα: Αντί να μειώσει τα fps στο σημείο που «αντέχει» η οθόνη υπολογιστή, αυξομειώνει το ρυθμό ανανέωσης του monitor, εντός φυσικά συγκεκριμένων ορίων. Προσοχή όμως: η τεχνολογία  G-Sync απαιτεί οθόνη υπολογιστή με το ανάλογο hardware που, φυσικά, διατίθεται μόνο από την Nvidia.

Παρόμοια τεχνολογία διαθέτει και η εταιρία AMD. Ονομάζεται FreeSync και η διαφορά της με την τεχνολογία G-Sync είναι ότι η τεχνολογία βασίζεται σε υλικό ανοιχτού κώδικα. Συνεπώς, κάθε κατασκευαστής monitor μπορεί να χρησιμοποιήσει τη τεχνολογία FreeSync, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί.

 

Χρόνος απόκρισης monitor (Response Time)

Ο χρόνος απόκρισης ενός PC μόνιτορ μετριέται σε ms (millisecond, χιλιοστά του δευτερολέπτου). Υποδεικνύει πόσος χρόνος χρειάζεται σε μια οθόνη υπολογιστή να αλλάξει το χρώμα σε μεμονωμένα Pixels από μαύρο σε λευκό ή από έναν τόνο του γκρι σε άλλο. Όσο μεγαλύτερος ο χρόνος απόκρισης ενός monitor, τόσο η εικόνα θα θολώνει όταν υπάρχει γρήγορη κίνηση. Γι’ αυτό το λόγο, αν επιλέξεις μια οθόνη υπολογιστή για gaming, πρόσεξε ο χρόνος απόκρισης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος. Καλή τιμή response time για ένα gaming monitor θεωρείται το 5ms, με τα κορυφαία monitor να αγγίζουν τα 0,5ms.

 

Γωνία θέασης monitor (Viewing angle)

Η γωνία θέασης μετριέται σε μοίρες. Δεν είναι τόσο σημαντική για ένα τυπικό monitor, όσο στις τηλεοράσεις. Εκτός αν χρησιμοποιείς την οθόνη υπολογιστή για να απολαμβάνεις multimedia περιεχόμενο (Netflix, Youtube, ταινίες) παρέα με τους φίλους σου. Οποιαδήποτε οθόνη υπολογιστή με γωνία θέασης άνω των 170°, είναι επαρκής για κάθε άλλη χρήση.

 

Διάβασε επίσης: Wifi mesh: Tι είναι και σε τι διαφέρει από τα Wifi Extenders;

 

Curved monitors

Τα curved monitors διαθέτουν κυρτή επιφάνεια. Η λογική των curved monitors είναι ότι η οθόνη ακολουθεί το σχήμα του ματιού προσφέροντας μεγαλύτερη αίσθηση βάθους εικόνας και ξεκούραστη θέαση. Μια curved οθόνη υπολογιστή με καμπυλότητα 1800R, έχει καμπύλη ακτίνα 1800mm και προτεινόμενη απόσταση θέασης 1,8m. Όσο χαμηλότερη είναι η καμπυλότητα, τόσο πιο κυρτή είναι η οθόνη. Να αγοράσω curved monitor; Εξαρτάται. Από πλευράς απόδοσης, μια curved οθόνη δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από μια, αντίστοιχων δυνατοτήτων, flat οθόνη. Αν σου αρέσει όμως η αίσθηση του βάθους, προχώρα!

 

LG Curved Monitor

 

Οθόνη υπολογιστή & Συνδέσεις

Για να συνδεθεί μια οθόνη με ένα Desktop PC, υπάρχουν τέσσερεις τύποι σύνδεσης.

 

VGA (Video Graphics Array)

H σύνδεση VGA γίνεται με καλώδιο που διαθέτει 15 ακροδέκτες (pins) στις άκρες του και το σήμα μεταφέρεται αναλογικά. Το σήμα μετατρέπεται διαδοχικά από αναλογικό σε ψηφιακό, με αποτέλεσμα την πτώση ποιότητας της εικόνας.

 

DVI (Digital Video Interface)

H σύνδεση DVI χρησιμοποιείται για τη σύνδεση monitors υψηλής ανάλυσης και μεταφέρει το σήμα ψηφιακά. Συνεπώς, δεν υπάρχει απώλεια ποιότητας αφού δε γίνεται καμία μετατροπή σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό.

 

HDMI (High Definition Multimedia Interface)

To HDMI είναι ένα πρότυπο σύνδεσης για τη μετάδοση ψηφιακού ήχου & εικόνας μεταξύ συσκευών. Αποτελεί εξέλιξη του DVI με το οποίο είναι απόλυτα συμβατό. Το πλεονέκτημα του είναι, εκτός από το ότι δεν έχει καμία απώλεια ποιότητας, ότι ένα καλώδιο HDMI μπορεί χωρίς πρόβλημα να φτάσει σε μήκος τα 15 μέτρα.

 

DisplayPort

To DisplayPort είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος σύνδεσης ενός monitor με έναν υπολογιστή. Αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή του HDMI και το πλεονέκτημά του είναι ότι υποστηρίζει ρυθμούς ανανέωσης έως 60Hz σε οθόνες ανάλυσης 4Κ.

 

Οθόνη υπολογιστή - Συνδέσεις
Τύποι σύνδεσης monitor

 

Συμπέρασμα

Η επιλογή ενός καλού Monitor ξεκινάει από την ιεράρχηση των αναγκών σου και σταματάει εκεί που τελειώνει το budget σου. Ανάλογα με τη χρήση, πρέπει να δώσεις περισσότερη σημασία σε κάποια χαρακτηριστικά, ενώ λιγότερη σε άλλα. Το σίγουρο είναι ότι η σωστή επιλογή ενός PC monitor, αναβαθμίζει θεαματικά τη συνολική εμπειρία χρήσης ενός υπολογιστή.