Χρήσιμα Άρθρα

Εκτυπωτές laser vs Εκτυπωτές inkjet: Πως λειτουργούν

Εκτυπωτές Laser & Εκτυπωτές inkjet: Πως λειτουργούν;

Οι πρώτοι εκτυπωτές laser κυκλοφόρησαν ευρέως στα τέλη των 70’s ενώ οι εκτυπωτές inkjet εμφανίστηκαν σχεδόν μια δεκαετία αργότερα. Μέχρι τότε, η τεχνολογία των εκτυπωτών ήταν λίγο διαφορετική…

Στους πρώτους υπολογιστές, οι εκτυπωτές ήταν η μοναδική συσκευή εξόδου δεδομένων. Τα δεδομένα δεν απεικονίζονταν σε κάποια οθόνη αλλά εκτυπώνονταν σε μηχανές που λειτουργούσαν περίπου όπως μια γραφομηχανή.

Αργότερα, έκαναν την εμφάνισή τους οι εκτυπωτές ακίδων (dot matrix) και ακολούθησαν οι θερμικοί εκτυπωτές, οι εκτυπωτές laser και οι εκτυπωτές inkjet.

Οι εκτυπωτές laser και οι εκτυπωτές inkjet είναι οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες εκτυπωτών μέχρι σήμερα αλλά ο τρόπος λειτουργίας τους είναι εντελώς διαφορετικός.

Εκτυπωτές inkjet

Οι εκτυπωτές inkjet είναι οι πιο δημοφιλείς εκτυπωτές. Κοστίζουν λίγο, είναι μικροί σε μέγεθος, αθόρυβοι και παρέχουν αξιοπρεπή ποιότητα εκτύπωσης ασπρόμαυρων εγγράφων αλλά και πολύ καλή ποιότητα εκτύπωσης έγχρωμων εικόνων ή φωτογραφιών. Οι πιο γνωστές εταιρίες που κατασκευάζουν εκτυπωτές inkjet είναι οι HP, Epson & Canon

Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές inkjet

Για να εκτυπώσουν, οι εκτυπωτές inkjet χρησιμοποιούν ένα σύστημα με μελανοδοχεία τα οποία περιέχουν μελάνι σε υγρή μορφή.

Το σύστημα μελανοδοχείων των εκτυπωτών inkjet συνήθως αποτελείται από δύο μελανοδοχεία: Ένα μαύρο και ένα τρίχρωμο. Το τρίχρωμο μελανοδοχείο περιέχει 3 βασικά χρώματα: Κυανό (Cyan), πορφυρό (Magenta) και κίτρινο (Yellow). Με την πρόσμιξη των παραπάνω χρωμάτων δημιουργούνται διαφορετικά χρώματα και αποχρώσεις που αποτυπώνονται στο χαρτί.

Στους επαγγελματικούς inkjet εκτυπωτές, το σύστημα εκτύπωσης μπορεί να αποτελείται από 4 ή περισσότερα μελανοδοχεία, ένα για κάθε χρώμα: Black, Cyan, Magenta, Yellow αλλά και επιπλέον χρώματα όπως Light Cyan , Light Magenta, κόκκινο, πράσινο, γκρι κτλ. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν ποιοτικότερες και ρεαλιστικότερες εκτυπώσεις.

Βρες το μελάνι εκτυπωτή που ψάχνεις σε 3 βήματα ΕΔΩ

Πως γίνεται η εκτύπωση στους εκτυπωτές inkjet

Τα μελανοδοχεία τοποθετούνται πάνω σε ένα φορέα που ονομάζεται κεφαλή εκτύπωσης. Η κεφαλή εκτύπωσης, όταν λάβει εντολή από τον υπολογιστή, μετακινείται οριζόντια στο χαρτί. Ταυτόχρονα, το σύστημα τροφοδοσίας χαρτιού του εκτυπωτή αναλαμβάνει να μετακινεί το χαρτί κατακόρυφα κάτω από την κεφαλή εκτύπωσης.

Η κεφαλή διεγείρει θερμικά ή πιεζοηλεκτρικά το μελανοδοχείο, αναγκάζοντας το να ψεκάσει μικροσκοπικά σταγονίδια μελανιού από τα ακροφύσια του απευθείας στο χαρτί. Τα σταγονίδια έχουν όγκο 2-40 picoliter – 1ml ισούται με 1000000000 picoliters! Είναι τόσο μικροσκοπικά ώστε η διαδικασία εκτύπωσης πραγματοποιείται με εξαιρετική ακρίβεια και χρωματική απόδοση.

Εκτυπωτές Laser

Οι εκτυπωτές laser είναι πιο διαδεδομένοι σε επαγγελματικά περιβάλλοντα και σε χρήστες που πραγματοποιούν μεγάλου όγκου εκτυπώσεις. Είναι ταχύτεροι, πιο αξιόπιστοι και συνήθως έχουν μικρότερο κόστος εκτύπωσης.

Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Laser

Το σύστημα εκτύπωσης των laser εκτυπωτών είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό των inkjet εκτυπωτών. Αντί για μελανοδοχεία, οι laser εκτυπωτές χρησιμοποιούν κασέτες που περιέχουν γραφίτη σε μορφή σκόνης (toner).

Επιπλέον, για τη λειτουργία τους είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός φωτοευαίσθητου τυμπάνου (drum). Το τύμπανο (ανάλογα με το μοντέλο του εκτυπωτή) είτε είναι ενσωματωμένο στο τόνερ, είτε τοποθετείται στον εκτυπωτή σαν ξεχωριστό αναλώσιμο εξάρτημα.

Διάβασε επίσης: Wifi mesh: Tι είναι και σε τι διαφέρει από τα Wifi Extenders;

Πως γίνεται η εκτύπωση στους εκτυπωτές Laser

Η διαδικασία της εκτύπωσης στους Laser εκτυπωτές γίνεται ηλεκτροστατικά. Ξεκινάει όταν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα (Corona Wire) δημιουργήσει θετικό ηλεκτρικό φορτίο στο τύμπανο.

Στη συνέχεια μια δέσμη laser σχηματίζει στο τύμπανο την προς εκτύπωση εικόνα. Η δέσμη laser δημιουργεί θετικά ή αρνητικά φορτισμένες περιοχές στο τύμπανο: Στα λευκά σημεία της σελίδας δημιουργείται θετική φόρτιση ενώ στα σημεία της σελίδας που θα γίνει η εκτύπωση δημιουργείται αρνητική φόρτιση.

Ταυτόχρονα, από το τόνερ μεταφέρεται γραφίτης ο οποίος είναι θετικά φορτισμένος και προσκολλάται στο τύμπανο. Στη συνέχεια, το χαρτί έρχεται σε επαφή με το τύμπανο και αποτυπώνεται η εικόνα. Τέλος, η σελίδα περνάει από το fuser όπου πιέζεται και θερμαίνεται για να σταθεροποιηθεί ο γραφίτης στο χαρτί.

Διαβάσετε επίσης: Τι εκτυπωτή να πάρω; Ποιος εκτυπωτής έχει φθηνά μελάνια; Να επιλέξω Laser ή inkjet;