Χρήσιμα Άρθρα

Μελάνι εκτυπωτή: Γιατί τελειώνει γρήγορα;

Μελάνι εκτυπωτή: Γιατί τελειώνει γρήγορα;

Μελάνι εκτυπωτή: Πόσες σελίδες εκτυπωνει;

Πολλοί κατασκευαστές (Hp, Epson, Lexmark, κ.α.) στη συσκευασία των μελανοδοχείων αναφέρουν το μέγιστο θεωρητικό αριθμό των σελίδων που μπορούν να εκτυπωθούν με αυτό. Φυσικά, οι πραγματικές σελίδες που μπορεί να εκτυπώσει κανείς με ένα μελάνι εκτυπωτή, αυθεντικό ή συμβατό) είναι αισθητά λιγότερες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, στην πραγματικότητα δεν ξοδεύετε μελάνι μόνο όταν εκτυπώνετε! Διαβάστε σε ποιες περιπτώσεις ο εκτυπωτής σας καταναλώνει μελάνι:

 

 

Προετοιμασία εκτυπωτή για χρήση

Είτε ο εκτυπωτής σας διαθέτει ενσωματωμένες κεφαλής εκτύπωσης, είτε όχι, πραγματοποιεί κάποιες λειτουργίες συντήρησης κάθε φορά που μπαίνει σε λειτουργία οι οποίες απαιτούν κάποια ποσότητα μελανιού: Η προετοιμασία του εκτυπωτή πριν την εκτύπωση και η διαδικασία βαθμονόμησης του (calibration) εξασφαλίζουν τη μέγιστη αξιοπιστία και απόδοση αλλά ξοδεύουν το μελάνι του εκτυπωτή σας.

 

Συντήρηση κεφαλής εκτύπωσης

Κάποια ποσότητα μελανιού διοχετεύεται και παραμένει στην κεφαλή εκτύπωσης ώστε να καθαριστεί από κατάλοιπα μελανιού. Επιπλέον, αποτρέπει τη δημιουργία μικροσκοπικών φυσαλίδων αέρα που θα συντελούσαν στην έμφραξη της .

 

Συχνότητα χρήσης

Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή σας, τόσο λιγότερη συντήρηση χρειάζεται. Συνεπώς , ένας εκτυπωτής που χρησιμοποιείται συχνότερα, αναλογικά κοστίζει και λιγότερο αφού χρησιμοποιεί λιγότερο μελάνι για τη συντήρησή του!

 

Υπολείμματα μελανιού

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, κάποια ποσότητα μελανιού μένει στο μελανοδοχείο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Φανταστείτε ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας: Παρόλο που κάποια ποσότητα οδοντόκρεμας έχει παραμείνει στα τοιχώματά του , είναι αδύνατον να τη χρησιμοποιήσετε! Ιδιαίτερα στα έγχρωμα μελανοδοχεία ,τα οποία περιλαμβάνουν 3 χρώματα (C-M-Y) σε ένα δοχείο, το δοχείο εμφανίζεται κενό έστω και αν έχει τελειώσει μόνο το ένα από τα τρία χρώματα…

 

Μελάνι εκτυπωτή: Εξάτμίζεται;

Όλα τα μελανοδοχεία χάνουν λίγο μελάνι με την πάροδο του χρόνου, λόγω εξάτμισης. Μη ξεχνάτε πως το μελάνι που περιέχεται στα περισσότερα μελανοδοχεία κατασκευάζεται με βάση το νερό και οι τυχόν διακυμάνσεις σε θερμοκρασία, υγρασία, υψόμετρο συμβάλλει στην εξάτμισή του.

 

Γιατί τελείωσε το έγχρωμο μελάνι αφού εκτυπώνω μόνο σε μαύρο?

Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και όταν εκτυπώνετε μόνο σε μαύρο χρώμα, χρησιμοποιείται και κάποια ποσότητα έγχρωμου μελανιού προκειμένου να αποδοθούν ποιοτικότερα οι εκτυπώσεις. Μπορείτε φυσικά να ρυθμίσετε τον εκτυπωτή σας να χρησιμοποιεί μόνο το μαύρο μελάνι επιλέγοντας «εκτύπωση σε κλίμακα του γκρι – print in grayscale» από τις ρυθμίσεις του στο μενού «Προτιμήσεις εκτύπωσης – Printing Preferences».

 

Βρες το μελάνι εκτυπωτή που ψάχνεις σε 3 βήματα ΕΔΩ

 

Μελάνι εκτυπωτή: Ποιότητα εκτύπωσης

Στους περισσότερους εκτυπωτές μπορείτε να επιλέξετε την ποιότητα εκτύπωσης από το μενού ρυθμίσεων του εκτυπωτή. Συνήθως, η προεπιλεγμένη επιλογή ποιότητας εκτύπωσης είναι η κανονική (normal) αλλά αν επιλέξετε την επιλογή «Πρόχειρη εκτύπωση – Draft» τότε εξοικονομείτε σημαντική ποσότητα μελανιού, μειώνοντας βέβαια ταυτόχρονα την ποιότητα των εκτυπώσεών σας.

 

Page Yield – απόδοση σελίδων βάσει κατασκευαστή

Οι κατασκευαστές, στη συσκευασία των μελανοδοχείων, συνήθως αναφέρουν τις μέγιστες σελίδες που μπορεί να εκτυπώσει κάθε μελανάκι. Αυτές οι μετρήσεις όμως γίνονται σε ιδανικές συνθήκες και με κάποιος περιορισμούς: Αφορούν 5% κάλυψη της σελίδας, καλής ποιότητας χαρτί και πρόχειρη εκτύπωση. Συνεπώς, οι μετρήσεις αυτές σπάνια ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και απλά χρησιμοποιούνται ως μέτρο σύγκρισης.

 

Συμπέρασμα

Ο εκτυπωτής σας δεν καταναλώνει μελάνι μόνο όταν τυπώνει αλλά και κατά τη διάρκεια διάφορων εργασιών που απαιτούνται για τη συντήρησή του. Οι κατασκευαστές μελανοδοχείων αναφέρουν τον μέγιστο αριθμό εκτυπώσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει ένα μελανοδοχείο μη λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω παραμέτρους.

(πηγη: http://www.hp.com)

Διαβάστε επίσης:

Τόνερ εκτυπωτών: Πόσες σελίδες πραγματικά εκτυπώνουν;

Μελάνια HP: Τοποθέτηση νέων μελανιών.

Πρόβλημα με μελάνια; Διάβαστε τις λύσεις.

Related Posts