Χρήσιμα Άρθρα

Σχολικές τσάντες – Οδηγός αγοράς

Σχολικές τσάντες

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε σχολικές τσάντες.

Από όλα τα σχολικά είδη οι σχολικές τσάντες είναι ίσως το πιο σημαντικό. Οι μαθητές συνήθως επιλέγουν τις σχολικές τσάντες τους με βάση τη μόδα, τα σχέδια και γενικά την εξωτερική της εμφάνιση. Όμως, οι σχολικές τσάντες θα πρέπει να επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή λαμβάνοντας υπόψη και άλλες, σημαντικότερες παραμέτρους, όπως η σωστή εργονομία.

Οι μαθητές μεταφέρουν σε μια σχολική τσάντα, καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τον εξοπλισμό και τα βιβλία τους τα οποία τελευταία έχουν γίνει περισσότερα και βαρύτερα.

 

Σχολικές τσάντες
Σχολική τσάντα

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά παιδιά να παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια, πονοκεφάλους και κόκκινα σημάδια στους ώμους. Ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες η κακή επιλογή και  λάθος χρήση της σχολικής τσάντας μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος του παιδιού.

Επιλογή σχολικής  τσάντας

Σχολικές τσάντες: Επιλέξτε με βάση την εργονομία.

Η σχολική τσάντα θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δύο ρυθμιζόμενους ιμάντες ώμου με επένδυση από μαλακό αλλά συμπαγές αφρώδες υλικό. Οι ιμάντες θα πρέπει να έχουν όσο μεγαλύτερο φάρδος γίνεται ώστε να μοιράζεται το βάρος της τσάντας. Επίσης, καλό θα ήταν να επιλέξετε μια σχολική τσάντα που διαθέτει και ιμάντες που δένουν στη μέση για μεγαλύτερη ευστάθεια. Η πλάτη της τσάντας θα πρέπει να είναι εργονομικά σχεδιασμένη, με επένδυση από μαλακές ενισχύσεις, για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί.

 

Σχολικές τσάντες
Σχολικές τσάντες

Σχολικές τσάντες: Επιλέξτε το σωστό μέγεθος.

Το μέγεθος της τσάντας πρέπει να είναι το κατάλληλο ώστε να μη ξεπερνά σε πλάτος τους ώμους του παιδιού. Το ύψος της θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μη ξεπερνάει το ύψος των ώμων αλλά ούτε να κρέμεται κάτω από τη μέση. Ιδανικά, η σχολική τσάντα πρέπει να φοριέται  5cm πάνω από τη μέση.

Δείτε τους αποθηκευτικούς χώρους.

Η σχολική τσάντα θα πρέπει έχει αρκετά εσωτερικά ή εξωτερικά χωρίσματα και θήκες, όχι μόνο για την καλύτερη οργάνωση των σχολικών ειδών και των βιβλίων, αλλά γιατί με αυτό τον τρόπο θα είναι ευκολότερη η καλύτερη κατανομή βάρους.

Προσέξτε τα υλικά κατασκευής.

Η τσάντα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικά, αδιάβροχα υφάσματα ραμμένα με διπλές, ανθεκτικές ραφές. Τα φερμουάρ να είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και να κλείνουν σωστά, χωρίς να σκαλώνουν. Καλό θα ήταν επίσης να επιλέξετε μια σχολική τσάντα σε σκούρο χρώμα αφού τυχόν λεκέδες δε θα φαίνονται τόσο έντονα.

Συμβουλές για τη σωστή χρήση της σχολικής τσάντας

Προσέξτε το βάρος της τσάντας.

Η σχολική τσάντα, μαζί με τα περιεχόμενα, δεν θα πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 10-15% του βάρους του παιδιού. Για παράδειγμα, για ένα παιδί που ζυγίζει 50 κιλά, το ιδανικό βάρος τσάντας είναι 7,50Kg.

Σχολικές τσάντες: Κατανέμετε το βάρος σωστά.

Τα βαρύτερα αντικείμενα τοποθετούνται στην πλάτη της τσάντας, όσο πιο κοντά στον κορμό του παιδιού. Η κατανομή βάρους θα πρέπει να γίνεται ομοιόμορφα δεξιά και αριστερά. Μην προσθέτετε στη τσάντα αντικείμενα που δεν χρειάζεται το παιδί.

 

Σχολικές τσάντες λύκειου - δημοτικού

Σχολικές τσάντες λύκειου – δημοτικού

Εφηβική σχολική τσάντα

Σχολικές τσάντες: Φορέστε τις σωστά.

Ο σωστός τρόπος να φορεθεί μια τσάντα είναι να χρησιμοποιείτε και τους δύο ιμάντες ώμου και, αν υπάρχει, και τον ιμάντα της μέσης. Οι ιμάντες θα πρέπει να είναι κατάλληλα σφιγμένοι ώστε η τσάντα να βρίσκεται στο κέντρο της πλάτης.  Το παιδί θα πρέπει να μπορεί να κινήσει τα χέρια του άνετα ενώ φοράει τη τσάντα.

Μεταφορά τσάντας.

Αποφύγετε να σκύβετε για να σηκώσετε την τσάντα. Ο σωστός τρόπος ανύψωσης της για να τη φορέσετε, είναι  να λυγίζετε τα γόνατα και να χρησιμοποιείτε τα πόδια σας για να τη σηκώσετε.

Εντός της σχολικής τάξης.

Η τσάντα θα πρέπει να κρεμιέται στο ειδικό γαντζάκι που συνήθως υπάρχει στο πλάι του θρανίου και όχι στο πίσω μέρος της καρέκλας ώστε ο μαθητής να έχει όλο το διαθέσιμο χώρο να καθίσει σωστά σε αυτή, ακουμπώντας όλη την πλάτη.

Πώς να καταλάβετε ότι το παιδί σας ΔΕΝ έχει την κατάλληλη τσάντα

 

  • Κακή στάση σώματος όταν φοράει τη τσάντα.
  • Το παιδί παραπονιέται για πόνους στην πλάτη.
  • Νιώθει  μούδιασμα στα χέρια του.
  • Έχει κόκκινα σημάδια στους ώμους του.
  • Δυσκολεύεται να φορέσει ή να βγάλει την τσάντα από την πλάτη του
  • Παραπονιέται για αδυναμία στα χέρια του

Σχολικές τσάντες με ροδάκια (τρόλεϊ) ή σχολική τσάντα πλάτης;

Μια πολύ καλή λύση, ιδιαίτερα για μικρότερους μαθητές, είναι οι σχολικές τσάντες με ροδάκια (τρόλεϊ). Με αυτές τις τσάντες, ο μαθητής δεν επιβαρύνεται με μεγάλο βάρος αλλά απλά «τραβά» τη τσάντα του.

Τι να προσέξετε στις Σχολικές τσάντες.

Στην περίπτωση που επιλέξετε σχολική τσάντα με ροδάκια (τρόλεϊ) θα πρέπει να προσέξετε ώστε το ύψος του χερουλιού που έχουν οι τσάντες με ροδάκια να είναι στο σωστό ύψος σε σχέση με αυτό του παιδιού, ώστε να μην αναγκάζεται να σκύβει όταν την τραβάει. Επιλέξτε μια τσάντα με ροδάκια (τρόλεϊ) που διαθέτει ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος χερούλι (κατά προτίμηση μεταλλικό) και οπωσδήποτε δοκιμάστε την πριν την αγορά για να διαπιστώσετε αν κυλάει ομαλά και σταθερά, χωρίς να ταλαντεύεται.

Καλό θα ήταν να υπάρχει πρόβλεψη στην τσάντα για να καλύπτονται οι ρόδες όταν δεν χρησιμοποιούνται. (π.χ. στην περίπτωση που βρέχει και τη χρησιμοποιούμε σαν τσάντα πλάτης. ) Αντίστοιχα, καλό θα ήταν να υπάρχουν καλύμματα για τους ιμάντες ώστε να μη λερώνονται και φθείρονται όταν την χρησιμοποιούμε σαν τρόλεϊ.

Τα ροδάκια θα πρέπει να είναι συμπαγή και καλής ποιότητας. Η βάση της τσάντας να έχει ενισχυμένες γωνιές για να αντέξει σε μικροχτυπήματα.

Παρόλα αυτά, αποφύγετε τις τσάντες με ροδάκια αν το παιδί αναγκάζεται να τη σηκώνει συχνά. ( για να ανέβει πχ πολλά σκαλοπάτια στο σχολείο του.)

Επιλέξτε λοιπόν τις σχολικές τσάντες με προτεραιότητα στην εργονομία και στην άνεση που προσφέρουν και όχι με κριτήριο μόνο την εμφάνιση.

Στο officeplus.gr θα βρείτε επώνυμες και ποιοτικές τσάντες νηπιαγωγείου, τσάντες δημοτικού και εφηβικές τσάντες για όλα τα γούστα σε ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης, θα βρείτε τετράδιαμολύβιαμαρκαδόρους και ξυλομπογιές καί ότι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά!

Σχολικές τσάντες με ροδάκια (τρόλλευ)

Βρείτε μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, χρώματα και μεγέθη κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Σχολικές τσάντες νηπιαγωγείου – δημοτικού

Βρείτε μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, χρώματα και μεγέθη κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Εργονομίας