Χρήσιμα Άρθρα

Μελάνια εκτυπωτή: Γιατί τελειώνουν γρήγορα;

Μελάνι εκτυπωτή: Γιατί τελειώνει γρήγορα;

Μελάνια εκτυπωτή: Πόσες σελίδες εκτυπώνουν;

Πολλοί κατασκευαστές (Hp, Epson, Lexmark, κ.α.) στη συσκευασία των μελανοδοχείων αναφέρουν το μέγιστο θεωρητικό αριθμό των σελίδων που μπορούν να εκτυπωθούν με τα μελάνια εκτυπωτή. Φυσικά, οι πραγματικές σελίδες που μπορεί να εκτυπώσει κανείς με τα μελάνια εκτυπωτή, αυθεντικά ή συμβατά, είναι αισθητά λιγότερες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, στην πραγματικότητα δεν ξοδεύεις μελάνι μόνο όταν εκτυπώνεις! Διάβασε σε ποιες περιπτώσεις ο εκτυπωτής σου καταναλώνει μελάνι με αποτέλεσμα τα μελάνια εκτυπωτή να τελειώνουν γρήγορα:

Προετοιμασία εκτυπωτή για χρήση

Είτε ο εκτυπωτής σου διαθέτει ενσωματωμένες κεφαλής εκτύπωσης, είτε όχι, πραγματοποιεί κάποιες λειτουργίες συντήρησης κάθε φορά που μπαίνει σε λειτουργία οι οποίες απαιτούν κάποια ποσότητα μελανιού: Η προετοιμασία του εκτυπωτή πριν την εκτύπωση και η διαδικασία βαθμονόμησης του (calibration) εξασφαλίζουν τη μέγιστη αξιοπιστία και απόδοση αλλά ξοδεύουν τα μελάνια εκτυπωτή.

Συντήρηση κεφαλής εκτύπωσης

Κάποια ποσότητα μελανιού διοχετεύεται και παραμένει στην κεφαλή εκτύπωσης ώστε να καθαριστεί από κατάλοιπα μελανιού. Επιπλέον, αποτρέπει τη δημιουργία μικροσκοπικών φυσαλίδων αέρα που θα συντελούσαν στην έμφραξη της .

Μελάνια εκτυπωτή και Συχνότητα χρήσης

Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείς τον εκτυπωτή σου, τόσο λιγότερη συντήρηση χρειάζεται. Συνεπώς , ένας εκτυπωτής που χρησιμοποιείται συχνότερα, αναλογικά κοστίζει και λιγότερο αφού χρησιμοποιεί λιγότερο μελάνι για τη συντήρησή του!

Υπολείμματα μελανιού

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, κάποια ποσότητα μελανιού μένει στο μελανοδοχείο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Φαντάσου ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας: Παρόλο που κάποια ποσότητα οδοντόκρεμας έχει παραμείνει στα τοιχώματά του , είναι αδύνατον να τη χρησιμοποιήσεις! Ιδιαίτερα στα έγχρωμα μελανοδοχεία ,τα οποία περιλαμβάνουν 3 χρώματα (C-M-Y) σε ένα δοχείο, το δοχείο εμφανίζεται κενό έστω και αν έχει τελειώσει μόνο το ένα από τα τρία χρώματα…

Μελάνια εκτυπωτή: Εξάτμίζονται;

Όλα τα μελανοδοχεία χάνουν λίγο μελάνι με την πάροδο του χρόνου, λόγω εξάτμισης. Μη ξεχνάς πως το μελάνι που περιέχεται στα περισσότερα μελανοδοχεία κατασκευάζεται με βάση το νερό και οι τυχόν διακυμάνσεις σε θερμοκρασία, υγρασία, υψόμετρο συμβάλλει στην εξάτμισή του.

Γιατί τελείωσε το έγχρωμο μελάνι αφού εκτυπώνω μόνο σε μαύρο?

Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και όταν εκτυπώνεις μόνο σε μαύρο χρώμα, χρησιμοποιείται και κάποια ποσότητα έγχρωμου μελανιού προκειμένου να αποδοθούν ποιοτικότερα οι εκτυπώσεις. Μπορείς φυσικά να ρυθμίσεις τον εκτυπωτή σου να χρησιμοποιεί μόνο το μαύρο μελάνι επιλέγοντας «εκτύπωση σε κλίμακα του γκρι – print in grayscale» από τις ρυθμίσεις του στο μενού «Προτιμήσεις εκτύπωσης – Printing Preferences».

Μελάνια εκτυπωτή: Ποιότητα εκτύπωσης

Στους περισσότερους εκτυπωτές μπορείς να επιλέξεις την ποιότητα εκτύπωσης από το μενού ρυθμίσεων του εκτυπωτή. Συνήθως, η προεπιλεγμένη επιλογή ποιότητας εκτύπωσης είναι η κανονική (normal) αλλά αν επιλέξεις την επιλογή «Πρόχειρη εκτύπωση – Draft» τότε εξοικονομείς σημαντική ποσότητα μελανιού, μειώνοντας βέβαια ταυτόχρονα την ποιότητα των εκτυπώσεών σου.

Μελάνια εκτυπωτή – απόδοση σελίδων βάσει κατασκευαστή

Οι κατασκευαστές, στη συσκευασία των μελανοδοχείων, συνήθως αναφέρουν τις μέγιστες σελίδες που μπορεί να εκτυπώσει κάθε μελάνι. Αυτές οι μετρήσεις όμως γίνονται σε ιδανικές συνθήκες και με κάποιος περιορισμούς: Αφορούν 5% κάλυψη της σελίδας, καλής ποιότητας χαρτί και πρόχειρη εκτύπωση. Συνεπώς, οι μετρήσεις αυτές σπάνια ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και απλά χρησιμοποιούνται ως μέτρο σύγκρισης.

Συμπέρασμα

Ο εκτυπωτής σου δεν καταναλώνει μελάνι μόνο όταν τυπώνει αλλά και κατά τη διάρκεια διάφορων εργασιών που απαιτούνται για τη συντήρησή του. Οι κατασκευαστές μελανοδοχείων αναφέρουν τον μέγιστο αριθμό εκτυπώσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει ένα μελανοδοχείο μη λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω παραμέτρους.

(πηγη: http://www.hp.com)

Διαβάστε επίσης:

Τόνερ εκτυπωτών: Πόσες σελίδες πραγματικά εκτυπώνουν;

Μελάνια HP: Τοποθέτηση νέων μελανιών.

Πρόβλημα με μελάνια; Διάβαστε τις λύσεις.

Αν σου άρεσε το άρθροΜελάνια εκτυπωτή: Γιατί τελειώνει γρήγορα;μοιράσου το στα social media, χρησιμοποιόντας τα κουμπία που βρίσκονται ακριβώς από κάτω!

Επιστροφή στο Blog