Χρήσιμα Άρθρα

Γέμισμα μελανιών: Πώς γίνεται η αναγόμωση;

Γέμισμα μελανιών - αναγόμωση στο officeplus.gr

Γέμισμα μελανιών ή αλλιώς αναγόμωση

Με το κόστος των αυθεντικών μελανιών να είναι αρκετά μεγάλο, το γέμισμα μελανιών (ή αλλιώς αναγόμωση μελανιών) είναι η οικονομικότερη εναλλακτική λύση. Διαβάστε πως γίνεται σωστά το γέμισμα μελανιών ώστε να απολαμβάνετε ποιοτικές εκτυπώσεις χωρίς προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα για τα μελάνια εκτυπωτών στη wikipedia

Η ανατομία ενος μελανιού – Αναγόμωση μελανιών

Τα περισσότερα μελανοδοχεία αποτελούνται από τα εξής μέρη: Το αυτό καθαυτό δοχείο (σχ.1), ένα σφουγγάρι που συγκρατεί το υγρό μελάνι και βρίσκεται εντός του δοχείου (σχ.2), το καπάκι του μελανοδοχείου (σχ.3) και τις ηλεκτρικές επαφές του μελανοδοχείου που καθιστούν δυνατή την επικοινωνία με τον εκτυπωτή. (σχ.4)

 

 

Πως γίνεται το γέμισμα του μελανιού;

Η διαδικασία για το γέμισμα μελανιών είναι αρκετά χρονοβόρα και πολύπλοκη. Γενικά, για το γέμισμα μελανιών θα πρέπει να γεμίσουμε το σπογγώδες υλικό που βρίσκεται εντός του μελανοδοχείου, με μελάνι ίδιας ποιότητας με το αυθεντικό και σε συγκεκριμένη ποσότητα που ορίζει ο κατασκευαστής. Για καλύτερα αποτελέσματα και απροβλημάτιστες, ποιοτικές εκτυπώσεις, χρησιμοποιούνται κενά αυθεντικά μελανοδοχεία που δεν έχουν ανακατασκευαστεί ξανά.

Γέμισμα μελανιών – Έλεγχός μελανοδοχείου

Η διαδικασία ανακατασκευής ή αναγόμωσης ενός μελανοδοχείου ξεκινάει από τον έλεγχο του κενού μελανοδοχείου. Το κενό μελανοδοχείο ελέγχεται ηλεκτρονικά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι ηλεκτρικές του επαφές λειτουργούν σωστά. Στην περίπτωση που οι επαφές έχουν χαλάσει, το μελανοδοχείο είναι άχρηστο.

Καθαρισμός μελανοδοχείου – Αναγόμωση μελανιών

Αφού το μελανοδοχείο ελεγχθεί και διαπιστωθεί πως το ηλεκτρονικό του κύκλωμα λειτουργεί σωστά, πρέπει να αδειάσει εντελώς από το παλιό μελάνι και να καθαριστούν τόσο τα ακροφύσια του, όσο και το σφουγγάρι του δοχείου από υπολείμματα μελανιού. Ο καθαρισμός γίνεται με εξειδικευμένα μηχανήματα που εφαρμόζουν φυγόκεντρο δύναμη, σε μηχανήματα υπερήχων ή ,ακόμα καλύτερα, με συνδυασμό των παραπάνω. Στη μέθοδο της πλήρους ανακατασκευής, αντικαθίσταται το παλιό σφουγγάρι με νέο.

Γέμισμα μελανιών – Πλήρωση με μελάνι

Όταν το μελανοδοχείο έχει καθαριστεί και αδειάσει πλήρως, ακολουθεί η διαδικασία πλήρωσής του με μελάνι. Υπάρχουν δύο κατηγορίες μελανιών: Dye Based* και Pigment** μελάνια. Η επιλογή του σωστού μελανιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα και την απόδοση του μελανοδοχείου και καλό είναι να επιλέγονται επώνυμα και πιστοποιημένα μελάνια από γνωστές και καταξιωμένες εταιρίες.

Η σωστή πλήρωση του μελανοδοχείου με νέο μελάνι, γίνεται σε συνθήκες κενού με μηχανήματα vacuum, ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα δημιουργίας φυσαλίδων αέρα στο μελανοδοχείο: Λόγω της φύσης του μελανοδοχείου, όταν τελειώσει το μελάνι, οι πόροι του σφουγγαριού γεμίζουν με αέρα με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν όγκο και να μην είναι δυνατή η πλήρωση του μελανοδοχείου με την ποσότητα που πρέπει. Επιπλέον, η ύπαρξη φυσαλίδων αέρα ωθεί το μελάνι προς τα κάτω και πιθανόν να υπάρξουν διαρροές μελανιού.

 

 

Επανέλεγχος μελανοδοχείου

Αφού το μελανοδοχείο ανακατασκευαστεί πρέπει να επανελεγχθεί για να διαπιστωθεί πως λειτουργεί σωστά. Ελέγχονται ηλεκτρονικά οι επαφές του μελανοδοχείου και πραγματοποιείται μια δοκιμαστική εκτύπωση.

Συσκευασία και αποθήκευση

Αν το μελανοδοχείο δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, πρέπει να συσκευαστεί σωστά, ώστε να αποφευχθεί το στέγνωμα του μελανιού στα ακροφύσια του μελανοδοχείου. Αυτό επιτυγχάνεται σφραγίζοντας τα ακροφύσια με προστατευτική αντιστατική ταινία και τοποθετώντας ένα clip προστασίας και το μελανοδοχείο συσκευάζεται σε αεροστεγές σακουλάκι. Η αποθήκευση του μελανοδοχείου πρέπει να γίνεται σε σκιερό χώρο, αποφεύγοντας τη ζέστη και το φως του ηλίου καθώς και έντονους κραδασμούς.

Μερικές συμβουλές για την αναγόμωση μελανιών:

  • Αφήνετε το μελανοδοχείο μέσα στον εκτυπωτή εκτός και εάν πρόκειται να το ξαναγεμίσετε.
  • Εφαρμόζετε “καθαρισμό κεφαλής” σε κάθε αλλαγή μελανιού
  • Μην χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή με κενά μελάνια ή μελάνια που σχεδόν έχουν τελειώσει.

*Dye Based μελάνια. Είναι ο πιο δημοφιλής τύπος μελανιών για εκτυπωτές inkjet. Αποτελούνται κυρίως από νερό, χρωστικές, πρόσθετο διαλύτη και σε μερικές περιπτώσεις οινόπνευμα. Στη σύνθεση του μελανιού υπάρχουν πρόσθετα χημικά (αντιοξειδωτικά, αντιαφρώδη, συντηρητικά και προστατευτικά UV). Ο συγκεκριμένος τύπος μελανιού αποδίδει πολύ ζωηρά και έντονα χρώματα.

**Pigment μελάνια. Είναι λιγότερο διαδεδομένα και χρησιμοποιούνται στους inkjet εκτυπωτές του εμπορίου, κυρίως στο μαύρο χρώμα επειδή δεν μπορούν να αποδώσουν έντονες χρωματικές αποχρώσεις. Στα pigment μελάνια, το υλικό που δίνει το χρώμα έχει τη μορφή λεπτόκοκκης σκόνης σε στερεή μορφή και δημιουργείται ένα είδος γαλακτώματος.

Στο officeplus.gr μπορείτε να κάνετε γέμισμα μελανιών αναγομώνοντας το δικό σας μελάνι, αρκεί να είναι αυθεντικό μελανοδοχείο και σε καλή κατάσταση. Επίσης, μπορείτε να βρείτε και αυθεντικά η συμβατά μελάνια και τόνερ, για όλα τα μοντέλα εκτυπωτών.

Διαβάστε επίσης: Συμβατά μελάνια ή Αυθεντικά; Τι να επιλέξω;

Επιστροφή στο Blog